1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Interactive Quiz: 6 October 2015

Oct 6, 2015 18:24 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Nobel Prize in Physics 2015, Trans-Pacific Partnership agreement and Mission Indradhanush among others.

1.    Who won the 2015 Nobel Prize in Physics for discovery of neutrinos oscillations on 6 October 2015?
a)    Isamu Akasaki, Hiroshi Amano and Shuji Nakamura
b)    Andre Geim and Konstantin Novoselov
c)    Takaaki Kajita and Arthur B. McDonald
d)    Willard S. Boyle and George E. Smith

2.    Name the Bollywood actor who on 5 October 2015 was awarded with the Lifetime Achievement Award of the 6th Jagran Film Festival in Mumbai.
a)    Amitabh Bachchan
b)    Shashi Kapoor
c)    Dharmendra
d)    Waheeda Rehman

3.    Terror outfit ISIS on 4 October 2015 destroyed the 2000-year-old Arch of Triumph situated in
a)    Damascus, Syria
b)    Palmyra, Syria
c)    Baghdad, Iraq
d)    Mosul, Iraq

4.    The United States (US), Japan and 10 other Pacific Rim countries on 5 October 2015 signed the Trans-Pacific Partnership (TPP) agreement. Who among the following countries is not part of the group?
a)    Australia
b)    Brunei
c)    Canada
d)    China

5.    The Union Government on 5 October 2015 launched second phase of the immunisation programme, Mission Indradhanush in how many districts?
a)    352 districts
b)    201 districts
c)    320 districts
d)    605 districts

6.    Which one of the following is not one of the agreements/memorandum of understandings (MoUs) that was signed on 5 October 2015 during the visit of German Chancellor Angela Merkel to India?
a)    Cooperation in Agriculture Studies
b)    Cooperation in Food Safety
c)    Cooperation in Field of Railways
d)    Cooperation in Wind Energy

7. 
   What is the name of the project that was unveiled by the Department of Agriculture, Cooperation & Farmers’ Welfare on 5 October 2015 to get timely and precise data on crop yields?
a)    Project FARMER
b)    Project KISAN
c)    Project KRISHI
d)    Project UTPAD

8.    Consider the following statements about Trans-Pacific Partnership (TPP) agreement that was signed on 5 October 2015:
I.    It sets the standards to protect digital freedom, by preserving the free flow of information across borders.
II.    It includes the first-ever measures to ensure that state-owned enterprises compete on a commercial basis.
Which is/are correct?
a)    Only I
b)    Only II
c)    Both I and II
d)    Neither I nor II

9.    Consider the following statements about second phase of Mission Indradhanush that was launched on 5 October 2015:
I.    It aims at achieving more than 90 per cent full immunization in the country by 2025.
II.    It will cover 279 mid priority districts, 33 from the North East states and 40 districts from phase one.
Which is/are correct?
a)    Only I
b)    Only II
c)    Both I and II
d)    Neither I nor II

10.    International summit on Medical Value Travel, Advantage Health Care India, 2015 inaugurated in New Delhi on 5 October 2015 aims to
a)    Showcase health improvements in India since 1990
b)    Promote healthcare services exports from India
c)    Promote medical tourism in India
d)    Promote the traditional healthcare knowledge of India

11.    Who was appointed as permanent CEO of Twitter on 5 October 2015?
a)    Jack Dorsey
b)    Noah Glass
c)    Biz Stone
d)    Evan Williams

12. 
   Who of the following is the author of the book, Ruled or Misruled: Story and Destiny of Bihar that was released in last week of September 2015?
a)    Amiya Chandra
b)    Santosh Singh
c)    Janam Mukherjee
d)    Naina Lal Kidwai

13.    Name the state that on 4 October 2015 announced 50 percent subsidy on purchase of seeds during the Rabi season in view of loss faced by farmers due to Kharif failure?
a)    Bihar
b)    Maharashtra
c)    Telangana
d)    Uttar Pradesh

14.    To help patients and pregnant women from inaccessible areas to reach nearest hospital, the state government of Odisha on 4 September 2015 launched new healthcare programme name it?
a)    Amo doli programme
b)    Janani Suraksha
c)    Matru Sewa Sutra
d)    Sewamaya

15.    Name the US state that on 5 October 2015 allowed terminally ill patients to legally end their lives under a doctor’s supervision.
a)    California
b)    Oregon
c)    Washington
d)    Vermont

Answers:
1-(c)    6-(d)    11-(a)
2-(b)    7-(b)    12-(b)    
3-(b)    8-(c)    13-(c)
4-(d)    9-(b)    14-(a)
5-(a)    10-(b)    15-(a)

Is this article important for exams ? Yes9 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Interactive Quiz , Current Affairs Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK