1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Interactive Quiz: 7 October 2015

Oct 7, 2015 18:11 IST

1.    Who were jointly awarded with the 2015 Nobel Prize in Chemistry on 7 October 2015?
a)    Eric Betzig, Stefan W. Hell and William E. Moerner
b)    Richard F. Heck, Ei-ichi Negishi and Akira Suzuki
c)    Tomas Lindahl, Paul Modrich and Aziz Sancar
d)    Aaron Ciechanover, Avram Hershko and Irwin Rose

2.    Cricket All Star event with three exhibition T20 matches will be played by teams led by Sachin Tendulkar and Shane Warne in October 2015 in
a)    India
b)    United Arab Emirates (UAE)
c)    United States of America (USA)
d)    England

3.    International Monetary Fund (IMF) on 6 October 2015 released World Economic Outlook (WEO) October 2015 Update. Consider the following statements:
I.    India’s growth is expected to strengthen from 7.3 percent in 2015 and to 7.8 percent in 2016.
II.    Global growth is projected to decline from 3.4 percent in 2014 to 3.1 percent in 2015, before picking up to 3.6 percent in 2016
Which is/are correct?
a)    Only I
b)    Only II
c)    Both I and II
d)    Neither I nor II

4.    The 2015 Nobel Prize in Chemistry that was announced on 7 October 2015 was given for
a)    The discovery of quasicrystals
b)    Studies of G-protein-coupled receptors
c)    Studies of the structure and function of the ribosome
d)    Mechanistic studies of DNA repair

5.    Who among the following US Fed Reserve Chairmen authored the book The Courage to Act that was in news recently?
a)    Alan Greenspan
b)    Ben Bernanke
c)    Paul Volcker
d)    Janet Yellen

6.    Which is the world’s fourth most-used payment currency as per a report published by Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications (SWIFT) on 6 October 2015?
a)    Indian Rupee
b)    Japanese Yen
c)    Chinese Yuan
d)    Pound Sterling

7.    A government-appointed high level panel on 6 October 2015 recommended uniform tax treatment for all CSR activities carried out under the new Companies Act, 2013. The committee was headed by
a)    Deepak Parekh
b)    Anil Baijlal
c)    Ratan Tata
d)    Ramesh Chand

8.    India, the World Bank’s largest borrower, objected to the multilateral funding agency’s proposed Environmental Social Framework (ESF) in October 2015. Consider the following statements with regard to ESF:
I.    It makes obligatory on countries to get the consent of people affected by the projects concerned.
II.    Acceptance of the ESF would make the financing of coal-fired power plants difficult in India.
Which is/are correct?
a)    Only I
b)    Only II
c)    Both I and II
d)    Neither I nor II

9.    The three-member committee that on 6 October 2015 in its report recommended 400 percent hike in the basic salary of the MLAs of Delhi was headed by?
a)    KV Prasad
b)    Balraj Malik
c)    PDT Achary
d)    None of the above

10.    Who of the following is the author of the book, The Clintons' War on Women that will be released on 13 October 2015?
a)    Roger Stone and Robert Morrow
b)    Arthur B McDonald and Takaaki Kajita
c)    William C Campbell and Satoshi Omura
d)    Henry M Paulson and Roger Stone

11.    The Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Conference 2016 will be held from 8 January to 10 January 2016 in
a)    Hyderabad
b)    New Delhi
c)    Ahmadabad
d)    Bhopal

12.    What was the title of the International Monetary Fund’s World Economic Outlook (WEO) October 2015 Update that was released on 6 October 2015?
a)    Uneven Growth: Short-term and Long-term Factors
b)    Slower Growth in Emerging Markets
c)    Adjusting to Lower Commodity Prices
d)    Making International Financial Architecture Work

13.    How many new species have been discovered in the Eastern Himalayan region between 2009 and 2015 as per the report Hidden Himalayas: Asia’s Wonderland released on 5 October 2015?
a)    133
b)    211
c)    224
d)    113

14.    India and Germany on 6 October 2015 signed 125 million euros loan agreement to fund two projects in which states under Green Energy Corridor programme?
a)    Uttarakhand & Himachal Pradesh
b)    Himachal Pradesh & Punjab
c)    Andhra Pradesh & Tamil Nadu
d)    Himachal Pradesh & Andhra Pradesh

15.    Consider the following statements about Green Energy Corridor programme that was in news on 6 October 2015:
I.    It seeks to facilitate the flow of renewable energy into the national grid.
II.    It was prepared by POWERGRID Corporation of India Limited in 2012.
III.    Germany in April 2013 committed to provide developmental assistance of 1 billion euro for the programme.
Which is/are correct?
a)    I and II
b)    II and III
c)    I and III
d)    All of the above

Answers

1-(c)    6-(c)    11-(b)
2-(c)    7-(b)    12-(c)
3-(b)    8-(c)    13-(b)
4-(d)    9-(c)    14-(d)
5-(b)    10-(a)    15-(d)

Is this article important for exams ? Yes4 People Agreed

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK