1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 1 February 2016

Feb 1, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Surajkund International Crafts Mela, Australian Open and India-Australia T-20 Series among others.

1.    Which State government on proposed 50 per cent reservation for women in government jobs in the interim budget presented on 1 February 2016?
a)    Assam
b)    Tamil Nadu
c)    Uttar Pradesh
d)    West Bengal

2.  
 The 30th edition of the Surajkund International Crafts Mela began at Surajkund in Faridabad, Haryana on 1 February 2016 with which state as its theme?
a)    Meghalaya
b)    Goa
c)    Telangana
d)    Chhattisgarh

3.    The national legislature of which country was on 1 February 2016 opened for first democratically elected government in more than 50 years?
a)    Pakistan
b)    Myanmar
c)    Bhutan
d)    Nepal

4.    Who on 31 January 2016 clinched the 2015-16 MRF Challenge Formula 2000?
a)    Pietro Fittipaldi
b)    Tatiana Calderon
c)    Nikita Troitckii
d)    Max Fewtrell

5.    India on 31 January 2016 won the three-match T-20 series against Australia, 3-0. Who was adjudged as the Player of the Series?
a)    Virat Kohli
b)    Shane Watson
c)    Suresh Raina
d)    Jasprit Bumrah

6.    Who on 31 January 2016 won the National Snooker Championship 2016 title in the men’s category?
a)    Aditya Mehta
b)    Manan Chandra
c)    Pankaj Advani
d)    Manish Jain

7.    Identify the region. India joined hands with NASA to explore its pristine environment as part of the Spaceward Bound programme?
a)    Western Ghats
b)    Ladakh
c)    Thar Desert
d)    Bay of Bengal

8.    Who on 31 January 2016 won the National Snooker Championship in the women’s category?
a)    Amee Kamani
b)    Keerath Bhandaal
c)    Arantxa Sanchis
d)    Vidya Pillai

9.    Identify the famous British television and radio personality who died on 31 January 2016 in Buckinghamshire, United Kingdom.
a)    Benoît Violier
b)    Terry Wogan
c)    TN Gopakumar
d)    KV Krishna Rao

10.    Who of the following on 31 January 2016 won won the Australian Open Men’s Singles title?
a)    Andy Murray
b)    Roy Emerson
c)    Novak Djokovic
d)    Roger Federer

11.    Who on 31 January 2016 won Men's Singles title of Syed Modi International Badminton Championships 2016?
a)    Huang Yuxiang
b)    Kidambi Srikanth
c)    Akshay Dewalkar
d)    Debby Susanto

12.    Who on 29 January 2016 was selected for the K Veeramani Award for Social Justice 2015?
a)    Narendra Modi
b)    Akhilesh Yadav
c)    Arvind Kejriwal
d)    Nitish Kumar

13.    Who on 28 January 2016 was appointed as the Chief Commissioner for Persons with Disabilities?
a)    Vimlesh Kumar Padney
b)    Satish Kumar Jha
c)    Kamlesh Kumar Pandey
d)    Salil Kumar Jha

14.    Who on 28 January 2016 was honoured with the V Shantaram Lifetime Achievement Award at the 14th edition of the Mumbai International Festival for Documentary, Short and Animation Films?
a)    Rajat Bedi
b)    Naresh Bedi
c)    Suresh Bedi
d)    Vikas Bedi

15.    To which country did the Union Ministry of Shipping exported six metro train coaches on 29 January 2016?
a)    Australia
b)    France
c)    New Zealand
d)    Japan

Answers
1-(a)    6-(a)    11-(b)
2-(c)    7-(b)    12-(d)
3-(b)    8-(d)    13-(c)
4-(a)    9-(b)    14-(b)
5-(a)    10-(c)    15-(a)

Is this article important for exams ? Yes50 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz , Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK