1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 1 March 2016

Mar 1, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Committee to consider Scheduled Tribe status to six Communities of Assam, as Cricbuzz's Expert for ICC World T20 and 88th Academy Awards among others.

1.    The committee that was constituted on 29 February 2016 to consider Scheduled Tribe status to six Communities of Assam by Union Government will be headed by?
a)    Ajay Shankar
b)    Amit Mitra
c)    Arvind Subramanian
d)    Mahesh Kumar Singla

2.    Name the country that on 29 February 2016 declared three week emergency after a major oil pipeline burst affecting two rivers, namely Chiriaco and Morona.
a)    Peru
b)    Chile
c)    Brazil
d)    Bolivia

3.    Who was signed as Cricbuzz's Expert for ICC World T20 on 29 February 2016?
a)    Virat Kohli
b)    Virender Sehwag
c)    MS Dhoni
d)    Zaheer Khan

4.    Identify the socialist leader and former Maharashtra Minister, who died on 29 February 2016 in Nashik.
a)    Nihal Ahmed Maulavi Mohammed Usma
b)    SM Joshi
c)    VP Singh
d)    IK Gujral

5.    Identify the Bollywood actress, who made her debut on the Oscars red carpet and presented the award on 29 February 2016.
a)    Deepika Padukone
b)    Priyanka Chopra
c)    Kareena Kapoor
d)    Aiswarya Rai Bachhan

6.    Who won the best actor award in the 88th Academy Awards on 29 February 2016?
a)    Bryan Cranston, Trumbo
b)    Matt Damon, The Martian
c)    Michael Fassbender, Steve Jobs
d)    Leonardo DiCaprio, The Revenant

7.    Who won the best director award in the 88th Academy Awards (Oscar) on 29 February 2016?
a)    Thomas Joseph
b)    Lenny Abrahamson
c)    Alejandro González Iñárritu
d)    George Miller

8.    Who was the famous Tamil Comedy actor who died on 28 February 2016 in Chennai?
a)    Kumarimuthu
b)    Mahadevan
c)    Deven Varma
d)    Nagesh

9.    Who on 28 February 2016 won the FMSCI Motorsports Man-of-the-Year Trophy?
a)    Armaan Ebrahim
b)    Karun Chandhok
c)    Lee Keshav
d)    Arjun Maini
Ans. A

10.    Identify the State in which the Baghmara mine is located. It became the first gold mine in the country to be auctioned in February 2016.
a)    Karnataka
b)    Chhattisgarh
c)    Rajasthan
d)    Madhya Pradesh

11.    Which company on 27 February 2016 bagged the Baghmara gold mine in auction?
a)    Vedanta Resources
b)    Bharat Aluminium Company
c)    Sterlite Industries
d)    Hutti Gold Mines

12.    Which state on 27 February 2016 was declared as the first digital state in India?
a)    Karnataka
b)    Kerala
c)    Odisha
d)    Telangana

13.    Social networking site Twitter on 26 February 2016 launched #PositionOfStrength campaign in India to tackle which social issue?
a)    Poverty
b)    Caste Discrimination
c)    Women Empowerment
d)    Child Labour

14.    Identify the photographer who on 25 February 2016 was named Sports Photographer of the Year at the 2015 Picture Editors’ Guild awards.
a)    James Glossop
b)    Samir Hussein
c)    James Hardisty
d)    Tom Jenkins

15.    The cement units of Jaiprakash Associates Limited on 28 February 2016 were acquired for 16500 crore rupees by which cement company?
a)    Shree Cement
b)    UltraTech Cement Limited
c)    Ambuja Cements
d)    JK Laxmi Cement

Answers
1-(d)    6-(d)    11-(a)
2-(a)    7-(c)    12-(b)
3-(b)    8-(a)    13-(c)
4-(a)    9-(a)    14-(c)
5-(b)    10-(b)    15-(b)

Is this article important for exams ? Yes58 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK