1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 12 January 2016

Jan 12, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like National Youth Day, cloned buffalo offspring and compulsory gender education among others.

1.    Identify the personality. India on 12 January 2016 celebrated National Youth Day to mark his birth anniversary.
a)    Bhagat Singh
b)    Chandra Shekhar Azad
c)    Swami Vivekananda
d)    Bal Gangadhar Tilak

2.    Name the startup. It was launched by Illumina in association with Bill Gates and Jeff Bezos to develop blood-based cancer tests.
a)    Grail
b)    Autumn
c)    Expeditions
d)    Trace

3.    The Rashtriya Ispat Nigam Limited on 11 January 2016 signed a Memorandum of Understanding with which state government to invest 38500 crore rupees?
a)    Andhra Pradesh
b)    Telangana
c)    Odisha
d)    Tamil Nadu

4.    Identify the legendary artist, mostly known for his androgynous alter ego Ziggy Stardust, who passed away on 10 January 2016.
a)    Charles Bowie
b)    David Bowie
c)    Dave Franco
d)    Mikhail Tav

5.    Which institute on 10 January 2016 claimed to have successfully produced a cloned buffalo offspring named Cirb Gaurav?
a)    National Dairy Research Institute
b)    Central Institute for Research on Buffaloes
c)    Sher-e-Kashmir University of Agriculture Sciences and Technology
d)    Indian Council of Agricultural Research

6.    Which state in January 2016 became India’s first state to introduce compulsory gender education at the graduate level?
a)    Assam
b)    Odisha
c)    Andhra Pradesh
d)    Telangana

7.    Who on 11 January 2016 was announced as the Vice-President of Airbus Group?
a)    Ashish Saraf
b)    Debashish Roy
c)    Anirban Lahiri
d)    Viktoria Zig

8.    Who on 11 January was appointed as the CEO of India's biggest e-commerce company Flipkart?
a)    Mukesh Bansal
b)    Sachin Bansal
c)    Binny Bansal
d)    Ravi Garikipati

9.    Identify the merchant vessel. Its 35 crew members were sentenced to 5 years in jail by a Tutucorin district sessions court on 11 January 2016 on charges of illegally entering Indian waters with the possession of weapons.
a)    MV Seaman Guard Ohio
b)    MV Enrica Lexie
c)    MV Vaitarna
d)    MV Tampa

10.    Who won the best actor award in motion picture category in the 73rd Annual Golden Globe Awards on 11 January 2015 in California, the USA?
a)    Christian Slater        
b)    Jon Hamm       
c)    Sylvester Stallone
d)    Leonardo DiCaprio

11.    Who was the author of the book titled ‘Maru Bharat Saru Bharat’ that was released by PM Narendra Modi on 10 January 2016?
a)    Shakshi Maharaj
b)    Jain Acharya Ratnasundersuriswarji  Maharaj
c)    Madhuri Bose
d)    Sharad Pawar

12.    What is the name of the Bengali journal, which is published by Nikhil Bharat Banga Sahitya Sammelan Organisation?
a)    Sammelani
b)    Sahithi
c)    Nikhila Bharathi
d)    None of the Above

13.  
 In which city the 88th annual conference of Nikhil Bharat Banga Sahitya Sammelan was inaugurated by the President Pranab Mukherjee on 10 January 2016?
a)    Ranchi
b)    Hyderabad
c)    Guwahati
d)    Kolkata

14.    DRDO successfully test-fired the new Penetration-Cum Blast (PCB) and Thermobaric (TB) Ammunition tank at Chandipur, Odisha on 6 January 2016. It was specially designed for which Battle Tank?
a)    Ex MBT
b)    T-72 Ajaya tank
c)    Arjun MBT
d)    None of these

15.    Identify the President-Designate of the Beijing-based Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) who was on a state visit to India in the second week of January 2016?
a)    Jim Yong Kim
b)    Jin Liqun
c)    Christine Lagarde
d)    Takehiko Nakao

Answers
1-(c)    6-(d)    11-(b)
2-(a)    7-(a)    12-(a)
3-(a)    8-(c)    13-(a)
4-(b)    9-(a)    14-(c)
5-(b)    10-(d)    15-(b)

Is this article important for exams ? Yes18 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK