1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 13 February 2016

Feb 13, 2016 18:53 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like World Government Summit, Uttar Pradesh 2016-17 Budget and South Asian Games among others.

1.    According to External Affairs Ministry, which community in February 2016 was recognized for being the first flag bearer of Indian culture overseas?

a)    Red Indians Community
b)    Persian Community
c)    Roma Community
d)    Both (a) and (b)

2.    Where was the International Roma Conference held in February 2016?

a)    New Delhi
b)    Mumbai
c)    Paris
d)    Budapest

3.    According to a study published in February 2016, a natural extract derived from Neem tree can be used to treat which type of cancer?

a)    Bone Cancer
b)    Blood Cancer
c)    Pancreatic Cancer
d)    Lung Cancer

4.    From when the second phase of Odd-Even Scheme will be implemented in New Delhi?

a)    31 March 2016
b)    1 June 2016
c)    15 April 2016
d)    15 March 2016

5.    What is the size of State Budget 2016-17 presented by Uttar Pradesh Chief Minister Akhilesh Yadav on 12 February 2016?

a)    346945 crore rupees
b)    346935 crore rupees
c)    446935 crore rupees
d)    446945 crore rupees

6.    After how many years did a Chief Minister of Kerala presented the state budget in the assembly on 12 February 2016?

a)    30 years
b)    28 years
c)    27 years
d)    29 years

7.    Which sector has received the maximum attention in the State Budget 2016-17 of Kerala presented on 12 February 2016?
a)    Agriculture
b)    Education
c)    Infrastructure development
d)    Industry

8.    The State Budget 2016-17 of Uttar Pradesh presented on 12 February 2016 proposed a new Samajwadi Kisan Evam Sarvhit Bima Yojna with a corpus of

a)    897 crores rupees
b)    3136 crore rupees
c)    1000 crore rupees
d)    2716 crore rupees

9.    India and United Arab Emirates (UAE) on 12 February 2016 reaffirmed their resolve to work together to increase trade how many percent over the next five years?

a)    50
b)    55
c)    60
d)    65

10.    Name the Pakistani umpire who was banned for five years by the BCCI on corruption charges on 12 February 2016.

a)    Aleem Dar
b)    Ahsan Raza
c)    Zameer Haider
d)    Asad Rauf

11.    Who won the South Asian Games’ first Women’s Hockey Gold medal on 12 February 2016?

a)    Pakistan
b)    India
c)    Sri Lanka
d)    Nepal

12.    Which State on 12 February 2016 got its first Mega Food Park promoted by M/s Indus mega Food Part Pvt. Ltd?

a)    Telangana
b)    Bihar
c)    Madhya Pradesh
d)    Rajasthan

13.    In which country was the historic Jain temple demolished in February 2016?

a)    Syria
b)    Pakistan
c)    Afghanistan
d)    Bangladesh

14.    Which city in West Asia hosted World Government Summit in the second week of February 2016?

a)    Dubai
b)    Abu Dhabi
c)    Kuwait City
d)    Doha

15.    Who was on 12 February 2016 appointed as the chairperson of The Energy and Resources Institute (TERI)?

a)    R K Pachauri
b)    B V Sreekantan
c)    Ashok Chawla
d)    Ajay Mathur

Answers

1-(c)    6-(d)    11-(b)
2-(a)    7-(c)    12-(d)
3-(c)    8-(a)    13-(b)
4-(c)    9-(c)    14-(a)
5-(b)    10-(d)    15-(c)

 

Is this article important for exams ? Yes12 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK