1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 13 January 2016

Jan 13, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Neerja Bhanot Award, Galacto-Seismic method to hunt Dark Matter and 20th National Youth Festival among others.

1.    Indentify the Indian woman. She was conferred with Neerja Bhanot Award on 13 January 2016 for empowering widows of martyrs and families.
a)    Kiranjit Ahluwalia
b)    Sezette Jordan
c)    Subhashini Vasanth
d)    Shirin Fozdar

2.    Name the summit, organised to showcase investment opportunities in Andhra Pradesh, which concluded on 12 January 2016 in Vishakhapatnam?
a)    Sunrise Partnership Summit 2016
b)    Invest in AP Business Summit 2016
c)    Invest in AP Summit 2016
d)    Confederate of Indian Industry Partnership Summit 2016

3.    Which Bollywood actor was bestowed honorary life membership of Kolkata’s soccer outfit Mohammedan Sporting on 12 January 2016?
a)    Akshay Kumar
b)    Amitabh Bachchan
c)    Shahrukh Khan
d)    Aamir Khan

4.    Edward Monser, President of Emerson, and Punit Renjen, CEO of Deloitte Touche Tohmatsu Limited (Deloitte Global) on 12 January 2016 were appointed as the Vice Chairs of which business advocacy organization?
a)    UK India Business Council
b)    U.S.-India Business Council
c)    Small Business Advocacy Council
d)    Business Council of India

5.    Name the Indian-American professor whose team developed Galacto-Seismic method to hunt Dark Matter.
a)    Sukanya Chakrabarti
b)    Jamshed Bharucha
c)    Bhargav Gajjar
d)    Vamsi Mootha

6.    In which city the 5-day long 20th National Youth Festival was inaugurated on 12 January 2016?
a)    Naya Raipur
b)    Hyderabad
c)    Bengaluru
d)    Chennai

7.    Who edited the book titled Jawaharlal Nehru and The Indian Polity in Perspective that was released by the Vice President of India Hamid Ansari on 12 January 2016 in Thiruvananthapuram?
a)    Dr B Vivekanandan
b)    M G Radhakrishnan
c)    P J Alexander
d)    Dr B Vivekanandan

8.    Which state was on 12 January 2016 declared as the first in the country to achieve 100 percent primary education?
a)    Andhra Pradesh
b)    Telangana
c)    Mizoram
d)    Kerala

9.    Which paramilitary organisation on 11 January 2016 launched the Operation Cold to contain infiltration from Pakistan along the international border?
a)    Border Security Force
b)    Indo Tibetan Border Police Force
c)    Central Industrial Security Force
d)    Central Reserve Police Force

10.  
 Identify the Hall of Fame outfielder and former Negro Leagues player who died on 11 January 2016.
a)    Monte Irvin
b)    Octavius Catto
c)    Moses Fleetwood Walker
d)    Gus Greenlee

11.    Which multinational technology company was in news in the second week of January 2016 for collaborating with Google for Project Tongo?
a)    Samsung
b)    Lenovo
c)    Nokia
d)    Apple

12.    Who won the 2015 Ballon d'Or trophy on 11 January 2016?
a)    Luis Enrique
b)    Cristiano Ronaldo
c)    Neymar
d)    Lionel Messi

13.    Name the folk dance of Kullu district, Himachal Pradesh that was listed in the Guinness Book of World Records as the largest folk dance in the world.
a)    Nati
b)    Tippani
c)    Gaur Maria
d)    Namgen

14.  
 Conference of Quadrilateral Coordination Group (QCG) on Afghan Peace and Reconciliation process was held on 11 January 2016 in
a)    Islamabad
b)    Kabul
c)    Washington
d)    Beijing

15.    To improve efforts against nuclear and radiological smuggling, United States on 11 January 2016 signed a Joint Action Plan (JAP) with which country?
a)    Canada
b)    Jordan
c)    Brazil
d)    European Union

Answers
1-(c)    6-(a)    11-(b)
2-(d)    7-(c)    12-(d)
3-(b)    8-(d)    13-(a)
4-(b)    9-(a)    14-(a)
5-(a)    10-(a)    15-(b)

Is this article important for exams ? Yes24 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK