1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 13 March 2016

Mar 13, 2016 14:14 IST

Jagranjosh.com brings for the readers and aspirants of competitive exams the current affairs quiz of the day covering LED-based Domestic Efficient Lighting Programme, centenary celebrations of a state high court and Hezbollah among others.

1.    What is the name given by the Union Power Minister Piyush Goyal in March 2016 to the LED-based Domestic Efficient Lighting Programme launched in January 2015?
a)    UJALA
b)    URJA
c)    PRAKASH
d)    ROSHNI

2.    Which High Court of India will be celebrating its 100th anniversary on 12 March 2015?
a)    Madras High Court
b)    Patna High Court
c)    Kolkata High Court
d)    Delhi High Court

3.    Which international organization on 11 March 2016 declared Lebanese movement Hezbollah a terrorist group?
a)    United Nations
b)    INTERPOL
c)    Gulf Cooperation Council
d)    Arab League

4.    Name the state that will organise national level freestyle wrestling championship on 23 March 2016.
a)    Punjab
b)    Uttar Pradesh
c)    Haryana
d)    West Bengal

5.    British Keyboardist and progressive rock legend who died in March 2016 at the age of 71?
a)    Keith Emerson
b)    Scott Kelly
c)    Yisrael Kristal
d)    Ben Carson

6.    Name the American astronaut, who holds the American record for most time spent in space, will retire from NASA on 1 April 2016.
a)    Keith Emerson
b)    Michael Lopez-Algeria
c)    Scott Kelly
d)    Ben Carson

7.    Which High Court of India is celebrating its 150th year of establishment on 12 March 2016?
a)    Patna
b)    Allahabad
c)    Kolkata
d)    Guwahati

8.    Which State Government in March 2016 decided to distributed LED bulbs at highly discounted prices to nearly 44 lakh domestic consumers?
a)    Maharashtra
b)    Madhya Pradesh
c)    Haryana
d)    Uttar Pradesh

9.    According to UN experts, what is the best answer to combat mosquito-borne Zika virus that has affected Latin America?
a)    Improving water and sanitation services
b)    Improving sanitation and providing healthy food
c)    Improving water services and providing healthy food
d)    All of the above

10.    United Nations Security Council (UNSC) on 11 March 2016 adopted a resolution endorsing steps to combat sexual exploitation by UN peacekeepers. What is the resolution number?
a)    Resolution 2273
b)    Resolution 2272
c)    Resolution 2274
d)    Resolution 2275

Answers

1-(a)    6-(c)
2-(d)    7-(b)
3-(d)    8-(c)
4-(c)    9-(a)
5-(a)    10-(b)

Is this article important for exams ? Yes27 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz ,

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK