1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 14 February 2016

Feb 14, 2016 19:06 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like inauguration of Make In India Centre, Devadasi system and gravitational waves among others.

1.    In which city the Make In India Centre was inaugurated on 13 February 2016 by the Prime Minister Narendra Modi?

a)    New Delhi
b)    Mumbai
c)    Hyderabad
d)    Bengaluru

2.    World Radio Day was observed on 13 February 2016 with the theme

a)    Radio in Times of Emergency & Disaster
b)    Youth and Radio
c)    Radio as a tool of Infotainment
d)    Radio and Development

3.     Identify the personality. He went on an indefinite leave on 3-days after his appointment as the executive vice chairman of The Energy and Energy and Resources Institute?

a)    Tamar Hahn
b)    R K Pachauri
c)    B V Sreekantan
d)    Ashok Chawla

4.    Identify the West African nation in which six UN Peacekeepers were killed on 12 February 2016 in a terrorist attack.

a)    Senegal
b)    Guinea
c)    Algeria
d)    Mali

5.     Which university on 13 February 2016 celebrated its 100 years of establishment?

a)    Banaras Hindu University
b)    Savitribai Phule Pune University
c)    University of Hyderabad
d)    University of Madras

6.     The legislature of this country on 12 February 2016 adopted sanctions on North Korea for conducting nuclear test and rocket launch.

a)    Japan
b)    The USA
c)    Russia
d)    France

7.     As per a finding of scientists from the US, Canada, China and India this many number of people die prematurely due to air pollution across the world.

a)    4.5 million
b)    5.5 million
c)    6.5 million
d)    7.5 million

8.     Scientists in February 2016 announced detection of gravitational waves for the first time. The existence of these waves were first predicted by
a)    Albert Einstein
b)    Isaac Newton
c)    Stephen Hawking
d)    Allen Turing

9.     The Supreme Court on 12 February 2016 asked all States and UTs to strictly follow the Union Government’s advisory on this age-old inhuman social practise.

a)    Begar
b)    Vetti
c)    Devadasi
d)    Jajmani

10.     Who is the chairman of the commission that in February 2016 requested for extension of its tenure to complete the probe on solar scam in Kerala?

a)    Kamlesh Chandra
b)    L Narasimha Reddy
c)    B S Bawan
d)    Justice Sivarajan

Answers

1-(b)    6-(b)    
2-(a)    7-(b)    
3-(b)    8-(a)    
4-(d)    9-(c)    
5-(a)    10-(d)

Is this article important for exams ? Yes13 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK