Jagran Josh Logo
  1. Home
  2.  |  

Current Affairs Quiz: 15 December-21 December 2014

Dec 23, 2014 11:13 IST

Current Affairs Quiz of 15 December-21 December 2014 provided by JagranJosh.com will help the readers, students and aspirants of competitive exams in enhancing their understanding of the latest developments in current affairs and also aid them in revising it effectively and conveniently.

1. Which country won the Hockey Champions Trophy for the year 2014?
a) Germany
b) Australia
c) Pakistan
d) India

2. Who won the Miss World title for the year 2014 in December 2014?
a) Megan Young
b) Rolene Strauss
c) Elizabeth Safrit
d) Edina Kulcsar

3. Name the Indian participant in Miss World 2014 competition
a) Vanya Mishra
b) Priyanka Chopra
c) Koyal Rana
d) Navneet Kaur Dhillon

4. China recently developed a long-range and non-lethal Pain Beam weapon. Name it?
a) Active Denial System
b) Hotwave system
c) Poly WB-1
d) None of the above

5. Global Illicit Financial Flows Report 2014 was released on 15 December 2014 by
a) Moody's Corporation
b) The World Bank
c) Global Financial Integrity
d) International Monetary Fund

6. Consider the following statements regarding the Public Premises (Eviction of Unauthorised Occupants) Act, 1971?

I. The Public Premises (Eviction of Unauthorised Occupants) Act, 1971 has never been amended before.
II. The Public Premises (Eviction of Unauthorized Occupants) Amendment Bill, 2014 redefines public premises to include the companies in which at least 51 percent of the paid-up share capital is held by Central and state governments.

Which of the statement(s) is correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II

7. Who on 15 December 2014 was appointed as the 16th Pakistan Ambassador to the United Nations?
a) Masood Khan
b) Syeda Abida Hussain
c) Bapsi Sidhwa
d) Maleeha Lodhi

8. Who on 15 December 2014 was appointed as the 19th Surgeon General of America?
a) Vivek Hallegere Murthy
b) Boris Lushniak
c) Walter Wyman
d) Regina Benjamin

9. Consider the following statements regarding Google's Year in Search Report 2014.

I. According to Google's Top Trending Global Searches, searches for the late actor Robin Williams topped the list.
II. Elections 2014 topped the list of top Trending Searches in India.

Which of the following statement(s) is correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II

10. The historic Geeta Press announced its lockout for an indefinite period because
a) It failed to market its publications in the markets.
b) Clashes between the management and employees over wage issues
c) Conflicts between the trustees of the press
d) All of the above

11. Who among the following Indian-origin woman was recently appointed as the Chairman of Santander UK Bank?
a) Nina Davuluri
b) Renu Khator
c) Shriti Vadera
d) Subra Sudesh

12. Consider the following statements regarding Global status report on violence prevention 2014.

I. Global status report on violence prevention 2014 is aimed to describe the state of the problem of interpersonal violence worldwide.
II. The report reveals that 475000 people were murdered in 2012 and homicide is the third leading cause of death globally for males aged 15–44 years.

Which of the above statement(s) is not correct?

a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II

13. The Reserve Bank of India on 17 December 2014 imposed monetary penalty on two banks for violation of its instructions regarding norms on Know Your Customer (KYC) and Anti Money Laundering (AML). Name the banks.
a) ICICI bank and State Bank of Patiala
b) ICICI bank and Bank of Baroda
c) Axis bank and State Bank of India
d) Bank of Baroda and State Bank of India

14. ISRO recently test-fired GSLV Mark-III from the Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota. GSLV Mark-III is?
a) A educational satellite
b) Heaviest rocket of India
c) A satellite launched to study ozone over earth
d) A re-entry module

15. To check cross-border influx of illegal Bangladeshis into Assam, Supreme Court on 17 December 2014 directed the Union Government to complete fencing work along Indo-Bangladesh border within?
a) Three-months
b) Six-months
c) Nine-months
d) Twelve-months

16. Name the world’s first twin and siblings who on 16 December 2014 achieved the feat of climbing the highest peaks of the seven continents.
a) Tashi and Nungshi Malik
b) Khusi and Aparajita Agarwal
c) Liam and Aidan O'Donnell
d) Jason and Kristopher Simmons

17. Rio 2016 Olympics and Paralympics Games mascot have been named as
a) Vinicius and Tom
b) Oba and Eba
c) Tiba Tuque and Esquindim
d) Oba and Tom

18. The Lok Sabha on 16 December 2014 passed the National Capital Territory of Delhi Laws (Special Provisions) Amendment Bill, 2014. The Bill seeks to amend
a) National Capital Territory of Delhi Laws (Special Provisions) Second Act, 2005
b) National Capital Territory of Delhi Laws (Special Provisions) Second Act, 2009
c) National Capital Territory of Delhi Laws (Special Provisions) Second Act, 2011
d) National Capital Territory of Delhi Laws (Special Provisions) Second Act, 2013

19. Name the Marathi film that was nominated in the Best Picture Category of the 87th Academy Awards, popularly known as Oscars
a) Shwaas
b) Ek Hazarachi Note
c) Kapus Kondyachi Goshta
d) Fandry

20. Name the person, who was recently appointed as Director of the Intelligence Bureau (IB)?
a) Arun Majumdar
b) Nehchal Sandhu
c) Syed Asif Ibrahim
d) Dineshwar Sharma

21. Name the winner of 2014 London Classic Chess title
a) Anish Giri
b) Viswanathan Anand
c) Michael Adams
d) Fabiano Caruana

22. 14th Finance Commission on 15 December 2014 submitted its report to the President of India. Name the person who headed the commission
a) Vijay L. Kelkar
b) YV Reddy
c) AN Jha
d) KC Neogy

23. Name the corporate group that in the second week of December 2014 acquired the iconic old war office building of Winston Churchill of Britain.
a) Hinduja Group
b) Arcelor Mittal Group
c) Tata Group
d) Reliance Group

24. Name the Indian-American who on 17 December 2014 was appointed as the Federal judge of district of Columbia?
a) Susan Graber
b) Amit Priyavadan Mehta
c) Richard Verma
d) Shriti Vadera

25. Who was appointed as the first Chairman of Telangana State Public Service Commission on 17 December 2014?
a) Chitta Ranjan Biswal
b) Samedur Rahman
c) Ranjit Borthakur
d) Ghanta Chakrapani

26. Consider the following statements regarding Companies (Amendment) Bill 2014.

I. Companies (Amendment) Bill, 2014 proposes to exempt corporate from the need to get shareholders' nod in the case of related party transactions valued lower than 100 crore rupees.
II. The bill does not prescribe punishments for those raising illegal deposits from the public.

Which of the above statement(s) is correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II

27. Who was recently appointed as the first female bishop of the Church of England?
a) Reverend Libby Lane
b) Reverend Katharine Jefferts
c) Reverend Barbara Clementine
d) Reverend Marjorie Matthews

28. Lens-free on-chip Microscope was primarily developed to
a) image samples that are transparent to the eye
b) magnify images of small samples
c) image pathology samples
d) All of the above

29. Consider the following statements regarding the Motor Vehicles (Amendment) Bill, 2014.

I. The Bill brings e-carts and e-rickshaws under the ambit of the Motor Vehicles Act, 1988.
II. The Bill states that the driver licences can be issued for e-cart or e-rickshaw in the same manner as for light motor vehicle.

Which of the above statement(s) is correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II

30. Who recently won the Queen’s Gold Medal for Poetry 2014?
a) John Agard
b) Douglas Dunn
c) Imtiaz Dharker
d) Fleur Adcock

Answers

1)-a; 2)-b; 3)-c; 4)-c; 5)-c; 6)-b; 7)-d
8)-a; 9)-c; 10)-b; 11)-c; 12)-d; 13)-b; 14)-b
15)-a; 16)-b; 17)-a; 18)-c; 19)-c; 20)-d; 21)-b
22)-b; 23)-a; 24)-b; 25)-d; 26)-a; 27)-a; 28)-c
29)-a; 30)-c

Is this article important for exams ? Yes46 People Agreed

Latest

    Read

      Commented

        Latest Videos

        Register to get FREE updates

          All Fields Mandatory
        • (Ex:9123456789)
        • Please Select Your Interest
        • Please specify

        • ajax-loader
        • A verifcation code has been sent to
          your mobile number

          Please enter the verification code below

        Newsletter Signup
        Follow us on
        This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK