Jagran Josh Logo
  1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 15 March 2016

Mar 15, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like policy for senior citizens, State Food Commission (SFC) in accordance to NFSA 2013, and Wholesale Price Index for February 2016 among others.

1.    Name the state that on 14 March 2016 approved a policy for senior citizens.
a)    Uttar Pradesh
b)    Maharashtra
c)    Telangana
d)    Himachal Pradesh

2. 
   Who on 14 March 2016 was appointed as an independent non-executive director of Altico Capital India?
a)    Shikha Sharma
b)    Shanti Ekambaram
c)    Naina Lal Kidwai
d)    Kalpana Morparia

3.    Name the state that on 14 March 2016 approved a proposal to constitute a State Food Commission (SFC) as per the National Food Security Act (NFSA) 2013.
a)    Uttar Pradesh
b)    Bihar
c)    Kerala
d)    Odisha

4.    Supreme Court of which country in March 2016 announced that it will create own international maritime judicial centre?
a)    Brazil
b)    China
c)    Mexico
d)    Iran

5.    American mathematician Lloyd Stowell Shapley who died in March 2016 was awarded Nobel Prize for Economics for which year?
a)    2012
b)    2013
c)    2014
d)    2015

6.    Which of the following professional services firm in the second week of March 2016 was selected by India Post as consultant for payments bank?
a)    Deloitte
b)    Ernst & Young
c)    PricewaterhouseCoopers
d)    KPMG

7.    Which private sector bank in March 2016 signed a MoU with India Brazil Chamber of Commerce for strategic cooperation?
a)    Axis Bank
b)    YES Bank
c)    ICICI Bank
d)    IndusInd Bank

8.    Who among the following were in March 2016 declared as Public Authorities under the Right to Information Act, 2005 by the Central Information Commission?
a)    Cabinet Ministers in States and the Union
b)    High Court Judges
c)    Speakers of all Legislative Assemblies
d)    Chairmen of all Legislative Councils

9.    The Wholesale Price Index for February 2016 was pegged at
a)    -0.61%
b)    -0.71%
c)    -0.81%
d)    -0.91%

10.    A new species of thumbnail size frog, named Microhyla laterite, was discovered in which of the following regions of India?
a)    Western Ghats
b)    Eastern Ghats
c)    Indian Wastelands
d)    Malabar Coast

11.  
 Who in March 2016 was appointed as the High Commissioner of India to the Republic of Fiji?
a)    Anil Wadhwa
b)    R. Ravindra
c)    Dinesh Bhatia
d)    Vishvas Vidu Sapkal

12.    Who in March 2016 was appointed as the Ambassador of India to the Republic of Cote d'Ivoire?
a)    Anil Wadhwa
b)    R. Ravindra
c)    Dinesh Bhatia
d)    Vishvas Vidu Sapkal

13.    Identify the author of the Booker winning novel Hotel du Lac. The author died in March 2016 at the age of 87.
a)    F Scott Fitzgerald
b)    Rupert Brooke
c)    Anita Brookner
d)    Colleen McCullough

14.    Name the Indian scholar who in March 2016 was appointed as the Vice Chancellor of the University of Canberra?
a)    Vellayani Arjunan
b)    Arindam Chakrabarti
c)    Vina Mazumdar
d)    H Deep Saini

15.    For the first time, the Union Government in March 2016 notified maximum sale price of Bt cotton seed. The notification was issued under the
a)    Cotton Seed Price (Control) Order, 2012
b)    Cotton Seed Price (Control) Order, 2013
c)    Cotton Seed Price (Control) Order, 2014
d)    Cotton Seed Price (Control) Order, 2015

Answers
1-(a)    6-(a)    11-(d)
2-(c)    7-(b)    12-(b)
3-(d)    8-(a)    13-(c)
4-(b)    9-(d)    14-(d)
5-(a)    10-(c)    15-(d)

Is this article important for exams ? Yes13 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup
Follow us on
This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK