1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 18 February 2016

Feb 18, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like free bus pass scheme, self-certifying scheme for non-hazardous industries and its approval to amend Section 11 of the Delimitation Act among others.

1.    Name the state that on 18 February 2016 announced a free bus pass scheme for senior citizens in its capital.
a)    Tamil Nadu
b)    Kerala
c)    West Bengal
d)    Uttar Pradesh

2.    Name the state that on 17 January 2016 decided to introduce a self-certifying scheme for non-hazardous industries.
a)    Odisha
b)    Gujarat
c)    Bihar
d)    West Bengal

3.    Union Cabinet on 17 February 2016 approved Trade Facilitation Agreement (TFA) of the World Trade Organisation (WTO) that was adopted on
a)    27 November 2015
b)    24 July 2014
c)    24 July 2015
d)    27 November 2014

4.    The Union Cabinet on 17 February 2016 gave its approval to amend Section 11 of the Delimitation Act of
a)    1947
b)    1950
c)    1999
d)    2002

5.    The Union Cabinet on 17 February 2016 gave its approval to amend Section 9 of the Representation of the People Act of
a)    1947
b)    1950
c)    1955
d)    1975

6.    Name the not-for-profit company that joined hand with Maharashtra Government on 17 February 2016 to solve water crisis problem of the state.
a)    India Water Foundation
b)    Water Literacy Foundation
c)    Paani Foundation
d)    Drop Dead Foundation

7.    Apple Inc. in February 2016 announced setting up of its first Technology Development Centre outside the USA in which Indian city?
a)    Bengaluru
b)    Hyderabad
c)    Pune
d)    Mumbai

8.    India’s Tata Motors and Bharat Forge tied up with this US-based company in February 2016 to bid for 11 billion US dollar worth Future Infantry Combat Vehicle (FICV) Programme.
a)    General Dynamics
b)    Boeing
c)    Texas Instruments
d)    Lockheed Martin

9.    
The Future Infantry Combat Vehicle (FICV) Programme that was in news in February 2016 seeks to replace which combat vehicle?
a)    Abhay
b)    Arjun
c)    Sarath BMP-II
d)    Jonga

10.    The Union Cabinet on 17 February 2016 approved appointment of the NITI Aayog CEO as a part-time member of which commission?
a)    Union Public Service Commission
b)    Election Commission
c)    Telecom Commission
d)    Staff Selection Commission

11.    The Union Cabinet on 17 February 2016 approved Ministry of AYUSH’s proposal to sign a collaborative agreement with which organisation in the area of traditional medicine?
a)    World Health Academy
b)    World Health Organisation
c)    Action for Global Health
d)    Health First Europe

12.
    The Jharkhand Government on 17 February 2016 signed a MoU with which Indian company to set up a 1600 MW capacity thermal power plant in the state?
a)    Adani Group
b)    Tata
c)    Reliance Industries
d)    Aditya Birla Group

13.    Name the initiative launched by Amazon 17 February 2016 that enables small and medium businesses to go online and sell products on Amazon.
a)    Amazon Quick
b)    Amazon Tatkal
c)    Amazon Quikly
d)    Amazon for You


14.  
 Name the Malayalam short-story writer and novelist, famous for his work Sarga Sameeksha, who died on 17 February 2016.
a)    Uroob
b)    Kovilan
c)    O.N.V. Kurup
d)    Akbar Kakkattil


15.    Identify the renowned Indologist who on 14 February 2016 was awarded the prestigious Israel Prize for Religious Studies for his research into the literature and culture of southern India.
a)    Nicholas Kazanas
b)    William Dalrymple
c)    David Dean Shulman
d)    Gérard Fussman

Answers
1-(a)    6-(c)    11-(b)
2-(a)    7-(b)    12-(a)
3-(d)    8-(a)    13-(b)
4-(d)    9-(c)    14-(d)
5-(b)    10-(c)    15-(c)

Is this article important for exams ? Yes13 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK