1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 18 January 2016

Jan 18, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like DSC Prize for South Asian Literature, Mumbai Marathon and formal opening of AIIB among others.

1.    Identify the veteran BJP leader and former Governor of Sikkim who passed away on 17 January 2016 in Hyderabad.

a)    V Rama Rao
b)    Kidar Nath Sahani
c)    T V Rajeswar
d)    Kona Prabhakar Rao

2.    Name the author who on 17 January 2016 won the prestigious DSC Prize for South Asian Literature for the novel “Sleeping on Jupiter.”

a)    Raj Kamal Jha
b)    Anuradha Roy
c)    Mirza Waheed
d)    Jhumpa Lahiri

3.    Who on 16 January 2016 was elected as the first female President of Taiwan?

a)    Kao Chin Su-mei
b)    Hsiao Bi-khim
c)    Tsai Ing-wen
d)    Peng Wan-ru

4.    Who on behalf of India on 17 January 2016 was elected to the 12-member Board of Directors of the China-sponsored Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)?

a)    Dinesh Verma
b)    Arun Jaitley
c)    Vivek Sharm
d)    Dinesh Sharma

5.    Which team on 17 January 2016 clinched the 2016 Premier Badminton League title?

a)    Delhi Acers
b)    Mumbai Rockets
c)    Awadhe Warriors
d)    Chennai Smashers

6.    Who on 17 January 2016 clinched the 2016 Snooker Masters title?

a)    Stephen Hendry
b)    Paul Hunter
c)    Mark Selby
d)    Ronnie O'Sullivan

7.    Identify the noted Punjabi folk singer who died on 17 January 2016?

a)    Manpreet Akhtar
b)    Dislhad Akthar
c)    Labh Janjua
d)    Dharampreet

8.    Who won the best actor award at the 2016 Critics' Choice Awards on 17 January 2016?

a)    Brad Pitt
b)    Tom Cruise
c)    Leonardo DiCaprio
d)    Sylvester Stallone

9.    Which film won the best picture award at the 2016 Critics' Choice Awards on 17 January 2016?

a)    The Revenant
b)    Spotlight
c)    The Big Short
d)    Bridge of Spies

10.    Which mosquito borne virus was first time found in Texas in the third week of January 2016?

a)    Chikungunya
b)    Dengue
c)    West Nile
d)    Zinka

11.    The legislative assembly of which state on 15 January 2016 approved reclassification of coconut tree as palm?

a)    Andhra Pradesh
b)    Tamil Nadu
c)    Kerala
d)    Goa

12.    Which satellite was on 17 January 2016 launched by the NASA on board the SpaceX Falcon 9 rocket to monitor topography of the Ocean floor?

a)    Jason-1
b)    Jason-2
c)    Jason-3
d)    Jason-4

13.    With which bank the NITI Aayog announced collaboration on 17 January 2016 to conduct an enterprise survey of manufacturing firms?

a)    ICICI
b)    SBI
c)    IDFC
d)    Andhra Bank

14.    According to NASA, which flower on 18 January 2016 became the first ever flower to be grown in the space?

a)    Zinnia
b)    Rose
c)    Peony
d)    Iris

15.    Identify the Kenyan athlete who on 17 January 2016 won the 2016 Mumbai Marathon in the men’s category.

a)    Gideon Kipketer
b)    Mariko Kipchumba
c)    Girmay Birhanu
d)    Tariku Jufar

Answers

1-(a)    6-(d)    11-(d)
2-(b)    7-(a)    12-(c)
3-(c)    8-(c)    13-(c)
4-(d)    9-(b)    14-(a)
5-(a)    10-(d)    15-(a)

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like DSC Prize for South Asian Literature, Mumbai Marathon and formal opening of AIIB among others
1.    Identify the veteran BJP leader and former Governor of Sikkim who passed away on 17 January 2016 in Hyderabad.
a)    V Rama Rao
b)    Kidar Nath Sahani
c)    T V Rajeswar
d)    Kona Prabhakar Rao
2.    Name the author who on 17 January 2016 won the prestigious DSC Prize for South Asian Literature for the novel “Sleeping on Jupiter.”
a)    Raj Kamal Jha
b)    Anuradha Roy
c)    Mirza Waheed
d)    Jhumpa Lahiri
3.    Who on 16 January 2016 was elected as the first female President of Taiwan?
a)    Kao Chin Su-mei
b)    Hsiao Bi-khim
c)    Tsai Ing-wen
d)    Peng Wan-ru
4.    Who on behalf of India on 17 January 2016 was elected to the 12-member Board of Directors of the China-sponsored Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)?
a)    Dinesh Verma
b)    Arun Jaitley
c)    Vivek Sharm
d)    Dinesh Sharma
5.    Which team on 17 January 2016 clinched the 2016 Premier Badminton League title?
a)    Delhi Acers
b)    Mumbai Rockets
c)    Awadhe Warriors
d)    Chennai Smashers
6.    Who on 17 January 2016 clinched the 2016 Snooker Masters title?
a)    Stephen Hendry
b)    Paul Hunter
c)    Mark Selby
d)    Ronnie O'Sullivan
7.    Identify the noted Punjabi folk singer who died on 17 January 2016?
a)    Manpreet Akhtar
b)    Dislhad Akthar
c)    Labh Janjua
d)    Dharampreet
8.    Who won the best actor award at the 2016 Critics' Choice Awards on 17 January 2016?
a)    Brad Pitt
b)    Tom Cruise
c)    Leonardo DiCaprio
d)    Sylvester Stallone
9.    Which film won the best picture award at the 2016 Critics' Choice Awards on 17 January 2016?
a)    The Revenant
b)    Spotlight
c)    The Big Short
d)    Bridge of Spies
10.    Which mosquito borne virus was first time found in Texas in the third week of January 2016?
a)    Chikungunya
b)    Dengue
c)    West Nile
d)    Zinka
11.    The legislative assembly of which state on 15 January 2016 approved reclassification of coconut tree as palm?
a)    Andhra Pradesh
b)    Tamil Nadu
c)    Kerala
d)    Goa
12.    Which satellite was on 17 January 2016 launched by the NASA on board the SpaceX Falcon 9 rocket to monitor topography of the Ocean floor?
a)    Jason-1
b)    Jason-2
c)    Jason-3
d)    Jason-4
13.    With which bank the NITI Aayog announced collaboration on 17 January 2016 to conduct an enterprise survey of manufacturing firms?
a)    ICICI
b)    SBI
c)    IDFC
d)    Andhra Bank
14.    According to NASA, which flower on 18 January 2016 became the first ever flower to be grown in the space?
a)    Zinnia
b)    Rose
c)    Peony
d)    Iris
15.    Identify the Kenyan athlete who on 17 January 2016 won the 2016 Mumbai Marathon in the men’s category.
a)    Gideon Kipketer
b)    Mariko Kipchumba
c)    Girmay Birhanu
d)    Tariku Jufar
Answers
1-(a)    6-(d)    11-(d)
2-(b)    7-(a)    12-(c)
3-(c)    8-(c)    13-(c)
4-(d)    9-(b)    14-(a)
5-(a)    10-(d)    15-(a)

Is this article important for exams ? Yes11 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK