1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 19 February 2016

Feb 19, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like death of 107-year-old Veteran Hindustani classical singer, 11-member-political committee in Nepal and 82000 houses for Economically Weaker Sections among others.

1.    Name the Veteran Hindustani classical singer of Gwalior Gharana who died in Kolkata on 18 February 2016 at the age of 107.
a)    Ustad Sultan Khan
b)    Ustad Azizuddin Khan
c)    Pandit Bhimsen Joshi
d)    Ustad Abdul Rashid Khan

2.    Who will head the 11-member-political committee that was constituted by Nepal Government on 18 February 2016 to study the demarcation of federal states on the constitution?
a)    Agni Prasad Kharel
b)    Kamal Thapa
c)    Bijaya Kumra Gachhedar
d)    Aananda Prasad Pokheral

3.    United States (US) President Barack Obama on 18 February 2016 signed off a new law title Sanctions and Policy Enhancement Act of 2016 against which country?
a)    Syria
b)    Russia
c)    China
d)    North Korea

4.    The Union Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation on 18 February 2016 sanctioned construction of around eighty two thousand houses for Economically Weaker Sections (EWS) in urban areas of
a)    200 cities
b)    178 cities
c)    163 cities
d)    147 cities

5.    Scientists from which of the following institution discovered five new Jupiter-like planets that orbits very close to their host stars?
a)    Massachusetts Institute of Technology
b)    Keele University
c)    NASA
d)    Stanford University

6.    Name the state that plans to introduce Contract farming in the State for making the agriculture more lucrative.
a)    Sikkim
b)    Punjab
c)    Uttar Pradesh
d)    Arunachal Pradesh

7.    Name the state that plans to introduce the “One Village One Crop” Scheme where one identified potential crop will be cultivated in each village.
a)    Arunachal Pradesh
b)    Sikkim
c)    Himachal Pradesh
d)    Karnataka

8.    The US space agency NASA in February 2016 invited the Indian Space Research Organisation (ISRO) for a possible international collaboration on
a)    Manned mission to Mars
b)    Developing a spacecraft for orbiting Sun
c)    Searching planets with life
d)    Sending spacecraft to Saturn’s moon

9.    European Union (EU) in February 2016 decided to hold a special summit on the migration crisis in early March 2016 with which country?
a)    Turkey
b)    Norway
c)    Albania
d)    Iceland

10.   Identify the Bollywood lyricist who on 17 February 2016 was officially recognised by Guinness World Records as the most prolific Bollywood lyricist for composing 3524 songs.
a)    Sameer Anjaan
b)    Kaifi Azmi
c)    Gulzaar
d)    Jaya Ojha

11.   Which Command Hospital on 18 February 2016 was awarded the Raksha Mantri’s Trophy for Best Service Hospital?
a)    Northern Command
b)    Eastern Command
c)    Central Command
d)    Western Command

12.   Identify the former West Indies cricketer with highest Test batting average in history who passed away on 17 February 2016.
a)    Lindsay Tuckett
b)    Joe Small
c)    Andy Ganteaume
d)    Teddy Hoad

13.   Identify the Polish film director known for film That Most Important Thing: Love who died on 17 February 2016.
a)    Krzysztof Krauze
b)    Andrej Munk
c)    Aleksander Ford
d)    Andrzej Zulawski

14.   BHEL on 18 February 2016 commissioned a 270 MW generation unit at the Goindwal Sahib Thermal Power Project of private producer GVK Power & Infra in which state?
a)    Punjab
b)    Haryana
c)    Tamil Nadu
d)    Uttar Pradesh

15.   Taxi-hailing app Uber in February 2016 signed an agreement with which state government to help create 75000 jobs across the state?
a)    Punjab Government
b)    Andhra Pradesh Government
c)    Telangana Government
d)    Maharashtra Government

Answers
1-(d)    6-(a)    11-(b)
2-(b)    7-(b)    12-(c)
3-(d)    8-(a)    13-(d)
4-(c)    9-(a)    14-(a)
5-(a)    10-(a)    15-(d)

Is this article important for exams ? Yes16 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK