1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 19 November 2015

Nov 19, 2015 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Indian Resource Panel, Articles of Agreement approved and social media platform blocked among others.

1. Who of the following is not a member of Indian Resource Panel (InRP) on Resource Efficiency that was formed by Union Government on 18 November 2015?
a) Viswanath N Anand
b) RH Khwaja
c) Tishyarakshit Chatterjee
d) TSR Subramanian

2. Which of the following state on 18 November 2015 declared 50 out of 75 districts as drought-hit?
a) Bihar
b) Uttar Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Maharashtra

3. Union Cabinet 18 November 2015 gave its approval for the ratification and submitting of the Articles of Agreement (AoA) for establishment of which multilateral bank?
a) Asian Infrastructure Investment Bank
b) BRICS New Development Bank
c) SAARC Development Bank‎
d) Council of Europe Development Bank

4. Union Cabinet on 18 November 2015 gave its ex-post approval for promotion of which language as an additional foreign language to be taught in Kendriya Vidyalayas?
a) Portuguese
b) French
c) German
d) Chinese

5. Which scheme was launched by Union Government on 18 November 2015 under the National Manufacturing Policy, 2011?
a) Technology Acquisition and Development Fund
b) Sustainable Development Fund
c) Union KBC Mutual Fund
d) India Aspiration Fund

6. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) on 18 November 2015 approved the disinvestment of 10 percent paid up equity capital in which Public Sector Unit?
a) Coal India Limited
b) Indian Oil Corporation Ltd
c) Oil India Limited
d) Bharat Petroleum Ltd

7. Which country blocked social media platform Facebook and online messaging and calling services WhatsApp and Viber on security grounds on 18 November 2015?
a) Nepal
b) China
c) Bangladesh
d) Cambodia

8. India on 18 November 2015 gave its approval for signing of a Memorandum of Understanding (MoU) on cooperation in the area of animal health with which country?
a) China
b) Indonesia
c) Vietnam
d) Malaysia

9. Indian cyclists on 18 November 2015 won five medals on the opening day of which Asian cycling event?
a) UCI Women's World Cup
b) Asian Liberty Classic
c) Asian Track Cup
d) Track Asia Cup

10. Who on 18 November 2015 was appointed as India’s new Ambassador to China?
a) Ashok Kantha
b) Vivek Rathore
c) Abhishek Singh
d) Vijay Keshav Gokhale

11. The Union Cabinet on 18 November 2015 approved the setting up of National Resource Facility for Bio-medical Research in which city?
a) Amaravathi
b) Hyderabad
c) Chennai
d) Mumbai

12. Who on 18 November 2015 was appointed as the 43rd Chief Justice of India?
a) Justice Tirath Singh Thakur
b) P Sathasivam
c) VN Khare
d) Adarsh Sen Anand

13. What was the theme of World Toilet Day that was observed on 19 November 2015?
a) Sanitation and Nutrition
b) Equality and Dignity
c) Sanitation For All
d) Toilet is Must

14.  Which of the following company on 18 November 2015 launched the Ek Kadam Unnati Ki Aur programme from Mahabubnagar district in Telangana?
a) Alphabet
b) Intel
c) Wipro
d) Microsoft

15. Which of the following organisation on 16 November 2015 released the Global Terrorism Index 2015?
a) UNESCO
b) Human Rights Watch
c) Institute for Economics and Peace
d) World Bank

Answers
1-(d)    6-(a)    11-(b)
2-(b)    7-(c)    12-(a)
3-(a)    8-(c)    13-(a)
4-(c)    9-(d)    14-(b)
5-(a)    10-(d)    15-(c)

Is this article important for exams ? Yes55 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz , Quizzes

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK