1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 2 February 2016

Feb 2, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like World Wetlands Day, Borehole Geophysics Research Laboratory and gene editing techniques on human embryos among others.

1.    What is the theme of the World Wetlands Day that was observed on 2 February 2016?
a)    Wetlands-Cultivable Lands
b)    Sustainable Lands for Development
c)    Wetlands for our Future – Sustainable Livelihoods
d)    None of These    

2.  
 Construction work of Borehole Geophysics Research Laboratory (BGRL) was inaugurated on 2 February 2016 by Union Minister Harsh Vardhan at
a)    Karad, Maharashtra
b)    Karjat, Maharashtra
c)    Banghat, Uttarakhand
d)    Lansdowne, Uttarakhand

3.    
Who was appointed as the Managing Director and Chief Executive Officer of Corporation Bank on 1 February 2016?
a)    S R Bansal
b)    V K Aggarwal
c)    Ramesh Gupta
d)    Jai Kumar Garg

4.    Which social legislation on 2 February 2016 completed ten years of implementation?
a)    MGNREGA
b)    Right to Education Act
c)    Food Security Act
d)    Street Vendors Act

5.    In which city the third Global Ayurveda Festival began on 31 January 2016?
a)    Hyderabad
b)    Bengaluru
c)    Kozhikode
d)    Mumbai

6.    Which country on 1 February 2016 granted licence to use gene editing techniques on human embryos?
a)    United Kingdom
b)    France
c)    Japan
d)    United States of America

7.    India’s first underwater restaurant was unveiled on 1 February 2016 in which city?
a)    Mumbai
b)    Chennai
c)    Ahmedabad
d)    Pune

8.  
 Which country on 1 February 2016 lifted ban on import of Indian Groundnut?
a)    China
b)    Vietnam
c)    Philippines
d)    Pakistan

9.    WHO on 1 February 2016 declared Public Health Emergency of International Concern over spread of Zika virus. The virus is transmitted by
a)    Machaomyia flies
b)    Acartophthalmus flies
c)    Aedes mosquitoes
d)    Bolitophila mosquitoes

10.    Prime Minister Narendra Modi and Afghanistan Chief Executive Officer on 1 February 2016 inked a pact for visa-free travel by their diplomats. What is the name of the Afghan CEO?
a)    Abdullah Abdullah
b)    Ashraf Ghani
c)    Abdullah Ghani
d)    Ashraf Ashraf

11.    Name the IPS officer who on 1 January 2016 became the first woman to head a paramilitary force.
a)    Archana Ramasundram
b)    Kanchan Chaudhary Bhattacharya
c)    Kanwaljeet Deol
d)    Meera Borwankar

12.    Name former President APJ Abdul Kalam’s book that was launched in Johannesburg, South Africa on 1 January 2016.
a)    Indomitable Spirit
b)    Transcendence: My Spiritual Experiences with Pramukh Swamiji
c)    Wings of Fire
d)    Turning Points

13. 
   Identify the Indian national who was appointed as the Senior Director for the Fragility, Conflict and Violence Group at the World Bank on 1 February 2016.
a)    Saroj Kumar Jha
b)    Jim Young Kim
c)    Shashi Tharoor
d)    Shanta Devarajan

14.    Which country on 1 February 2016 approved a draft Citizenship Law to expand scope for dual citizenship its citizens?
a)    North Korea
b)    Bangladesh
c)    Malaysia
d)    Japan

15.    For which state of India did World Bank approved Million US dollars 35 to Improve Citizen Access to Public Services on 29 January 2016?
a)    Andhra Pradesh
b)    Himachal Pradesh
c)    Uttar Pradesh
d)    Madhya Pradesh

Answers
1-(c)    6-(a)    11-(a)
2-(a)    7-(c)    12-(b)
3-(d)    8-(b)    13-(a)
4-(a)    9-(c)    14-(b)
5-(c)    10-(a)    15-(d)

Is this article important for exams ? Yes27 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK