1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 2 January 2016

Jan 2, 2016 15:32 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics 2015 Sangita Kalanidhi award, DGP of Uttar Pradesh and Exercise Shakti 2016 among others.

1. Who was conferred with the 2015 Sangita Kalanidhi award on  1 January 2016?
a) GN Balasubramaniam
b) ML Vasanthakumari
c) M Balamuralikrishna
d) Sanjay Subrahmanyam

2. Name the Grammy-winning singer who passed away on 31 December 2015 and was famous for her album Unforgettable?
a) Natalie Cole
b) Kylie Jenner
c) Jessy Martin
d) Riah Messy

3. Which committee was constituted by Union Government on 1 January 2015 for holistic interpretation of the provisions of the Cinematograph Act, 1952?
a) Vijay Kelkar Committee
b) Shyam Benegal Committee
c) Deepak Mohanty Committee
d) AP Shah Committee

4. Name the IPS Officer who was appointed as Director General of Police (DGP) of Uttar Pradesh on 1 January 2015?
a) Javed Ahmed
b) Sanjay Gupta
c) Keshav Singh
d) Sushant Sehgal

5. The Union Government on 1 January 2016 signed a Financing Agreement of 50 million US dollars with which bank for education and training of minorities?
a) Swiss Bank
b) International Monetary Fund
c) China National Bank
d) World Bank

6. Who was appointed as the Director General of Police of Manipur on 1 January 2016?
a) Shahid Ahmed
b) Upen Kumar
c) S Ibocha Singh
d) L M Kahute

7. Who was appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of Bharat Heavy Electricals Ltd (BHEL) on 1 January 2016?
a) Vinayak Bansal
b) Vijay Kelkar
c) Atul Sobti
d) Santosh Kumar

8. With which country did India renewed its relationship in the field of education in the last week of December 2015?
a) Australia
b) Canada
c) The USA
d) Germany

9. In which place did Ardhkumbhmela began in January 2016?
a) Haridwar
b) Ujjain
c) Nashik
d) Allahabad

10. Exercise Shakti 2016 that will be held in 2016 is a military exercise between India and
a) Sri Lanka
b) The UK
c) France
d) Maldives

11. National Remote Sensing Centre (NRSC) on 1 January 2016 signed a MoU with which bank for web-based monitoring of watershed management projects?
a) SIDBI
b) NABARD
c) State Bank of India
d) HDFC Bank

12. Union Government on 1 January 2016 declared 2016 as the year of
a) Consumers
b) LPG Consumers
c) Climate Change
d) Pollution free India

13. According to Assocham, e-commerce revenue in 2016 may touch how many billion dollars?
a) 50
b) 38
c) 48
d) 28

14. Who on 1 January 2016 assumed the charge of Secretary General of International Sericultural Commission (ISC)?
a) Ishita Roy
b) MS Swaminathan
c) H NageshPrabhu
d) Javed Ahmad

15. Which state will host Science Film Festival of India in January 2016?
a) Maharashtra
b) Tamil Nadu
c) Himachal Pradesh
d) Goa

Answers

1-(d)    6-(d)    11-(b)
2-(a)    7-(c)    12-(b)
3-(b)    8-(b)    13-(b)
4-(a)    9-(a)    14-(c)
5-(d)    10-(c)    15-(d)

Is this article important for exams ? Yes123 People Agreed

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK