1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 20 January 2016

Jan 20, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like World Economic Forum, PSLV C-31 and National Family Health Survey (NFHS) – IV among others.

1.    In which European city the 46th Annual Meeting of World Economic Forum began on 20 January 2016?

a)  London
b)  Berlin
c)  Davos
d)  Paris

2.    Which satellite was launched by the PSLV-C31 on 20 January 2016?

a)  IRNSS 1-B
b)  IRNSS 1-C
c)  IRNSS 1-D
d)  IRNSS 1-E

3.    What is the name of the programme sponsored by the European Union for developing methods of using nuclear weapons to deflect asteroids and comets from colliding with the Earth?

a)  COMETShield
b)  NEOShield
c)  ASTCOMETShield
d)  NEOWISEShield

4.    What is the name of the volcano that erupted in Russia’s Far Eastern Kamchatka peninsula on 19 January 2016?

a)  Shiveluch
b)  Zhupanovsky
c)  Mount Egon
d)  Petropavlovsk

5.    Union Ministry of Health & Family Welfare on 19 January 2016 released the Phase – I of National Family Health Survey (NFHS) – IV. The NFHS – IV covers the period

a)  2005-06
b)  2010-2015
c)  2015-16
d)  2005-2010

6.    Which state government on 19 January 2016 signed a MoU for skill training programme for the youth?

a)  Bihar
b)  Karnataka
c)  Andhra Pradesh
d)  Maharashtra

7.    The Phase – I of NFHS – IV released recently provides findings on maternal and child health and nutrition for how many states?

a)  15
b)  29
c)  13
d)  20

8.    Which state government on 19 January 2016 approved 35 percent reservation for women in all government jobs including reserved and unreserved category?

a)  Odisha
b)  Assam
c)  Bihar
d)  Telangana

9.    Name the senior journalist and former editor of daily Loksatta who passed away on 19 January 2016 in Mumbai.

a)  Jhumpa Ranade
b)  Aroon Tikekar
c)  Arun Tikekara
d)  Vivan Pandey

10.    Name the Indian racer who on 16 January 2016 won the prestigious Lady Wigram Trophy in New Zealand.

a)  Jehan Daruvala
b)  Karun Chandok
c)  Narain Karthikeyan
d)  Varun Sharma

11.    In which country on 19 January 2016 a unity government was formed under an UN-brokered deal?

a)  Libya
b)  Egypt
c)  Ghana
d)  Nigeria

12.    Who was on 19 January 2016 appointed as the head of the Committee on Yoga Education in Universities by the Union Ministry of Human Resource Development?

a) Dr Rajesh Nallapati
b) Prof H R Nagendra
c)  Dr Jancy James
d)  Prof J Anantha Swamy

13.    The 8th India-UK Economic and Financial Dialogue was held on 19 January 2015 in

a)  London
b)  New Delhi
c)  Mumbai
d)  Manchester

14.   Identify the state for which Union Government sanctioned 33000 crore rupees for infrastructure development projects on 19 January 2016.

a)  Tamilnadu
b)  Kerala
c)  Karnataka
d)  Gujarat

15.   Who was appointed as the chairman of Andhra Pradesh Commission for Backward Classes on 18 January 2016?

a)  Justice V. Eswaraiah
b)  Justice KL Manjunath, (Retd.)
c)  Justice M.N. Rao
d)  None of them

Answers

1-(c)    6-(d)    11-(a)
2-(d)    7-(c)    12-(b)
3-(b)    8-(c)    13-(a)
4-(b)    9-(b)    14-(a)
5-(c)    10-(a)    15-(b)

Is this article important for exams ? Yes48 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK