1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 20 November 2015

Nov 20, 2015 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Global Gender Gap Report, World Congress on Disaster Management and internet banking facility among others.

1. Which of the following UN agency was on 19 November 2015 chosen for the 2015 Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development?
a) UNHCR
b) WHO
c) UNICEF
d) UN Women

2.  Which of the following agencies on 19 November 2015 released the Global Gender Gap Report 2015?
a) International Monetary Fund
b) World Economic Forum
c) OECD
d) World Bank

3.  As per the Global Gender Gap Report 2015, what was India’s rank in terms of gender equality among the 145 countries surveyed?
a) 106
b) 107
c) 108
d) 109

4. In which city the 2nd World Congress on Disaster Management was inaugurated on 19 November 2015?
a) Mumbai
b) Kolkata
c) New Delhi
d) Visakhapatnam

5. In which of the following cities a Centre of Excellence (CoE) for Internet of Things (IoT) was jointly launched by Tata Consultancy Services (TCS) and Intel on 18 November 2015?
a) Hyderabad
b) Bengaluru
c) Chennai
d) Pune

6.  The Reserve Bank of India (RBI) on 19 November 2015 allowed customers of which of the following banks to avail the internet banking facility?
a) Scheduled Commercial Banks
b) Regional Rural Banks
c) Cooperative Banks
d) All of them

7. The 7th Central Pay Commission (CPC) headed by Justice AK Mathur recommended what percentage of hike in the pay of government employees in its report on 19 November 2015?
a) 24.05 percent
b) 16.25 percent
c) 22.35 percent
d) 23.55 percent

8. Egypt on 19 November 2015 signed an agreement to build a nuclear power plant with which country?
a) Japan
b) Turkey
c) Iran
d) Russia

9. Name the former Governor of Gujarat and former Chief Election Commissioner (CEC) who died on 19 November 2015 at the age of 94.
a) Doddakoppalu Kariyappa Ravi
b) DK Sakalley
c) Ram Krishna Trivedi
d) Ashok Jaitley

10. US House of Representatives on 19 November 2015 passed a bill to bar refugees of which two countries from entering the country.
a) Syria and Iraq
b) Eritrea and Iraq
c) Somalia and Syria
d) Nigeria and Sudan

11. High court of which state on 19 November 2015 ordered the state government to ban manufacturing and sale of Chinese thread (Chinese manjha) used during flying kites?
a) Uttar Pradesh
b) Haryana  
c) Delhi
d) Bihar

12. Senior JDU leader Nitish Kumar was sworn-in as Chief Minister of Bihar on 20 November 2015 for
a) Third time
b) Fourth time
c) Fifth time
d) Sixth time

13. Which former Delhi Police Commissioner authored the book Dial D for Don: Inside Stories of CBI Case Missions which was released on 19 November 2015?
a) MB Kaushal
b) BK Gupta
c) Arun Bhagat
d) Neeraj Kumar

14.  Which Indian tennis player-turned Hollywood filmmaker on 19 November 2015 was awarded with an honorary doctorate of Arts by the University of East London?
a) Vijay Amritraj
b) Ashok Amritraj
c) Akhtar Ali
d) Premjit Lall

15.
The World Anti-Doping Agency (WADA) on 18 November 2015 suspended which country’s anti-doping agency due to non-compliance?
a) Argentina
b) Bolivia
c) Russia
d) Ukraine


Answers
1-(a)    6-(b)    11-(a)
2-(b)    7-(d)    12-(c)
3-(c)    8-(d)    13-(d)
4-(d)    9-(c)    14-(b)
5-(a)    10-(a)    15-(c)

Is this article important for exams ? Yes34 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz , Quizzes

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK