1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 21 January 2016

Jan 21, 2016 18:46 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Domestic Efficient Lighting Programme, Prime Minister of Moldova and National Food Security Act, 2013 among others.

1.    Which one of the following states did not celebrate their statehood day on 21 January 2016?
a)    Nagaland
b)    Meghalaya
c)    Manipur
d)    Tripura

2.    According to the Ministry Consumer Affairs, Food and Public Distribution by which date all the states will come under the ambit of National Food Security Act (NFSA), 2013?
a)    1 March 2016
b)    1 April 2016
c)    30 June 2016
d)    31 July 2016

3.    Which country on 21 January 2016 agreed to exclusively provide Biofarming technology to India?
a)    Seychelles
b)    Israel
c)    Mauritius
d)    Sri Lanka

4.    Crude oil imported from Africa by India in the year 2014 constituted what percentage of India’s oil consumption?
a)    14
b)    15
c)    13
d)    16

5.    Energy Efficiency Services Limited (EESL) completed distribution of 5 crore LED bulbs under Domestic Efficient Lighting Programme (DELP) on 21 January 2016. The DELP is presently run in how many states and union territories of India?
a)    29
b)    25
c)    19
d)    15

6.    Which team on 20 January 2016 won the 2014-2015 Syed Mushtaq Ali trophy?
a)    Baroda
b)    Gujarat
c)    Uttar Pradesh
d)    Bengal

7.    The complete ban on the use of polythene came into effect on 21 January 2016 in which state?
a)    Maharashtra
b)    Gujarat
c)    Himachal Pradesh
d)    Uttar Pradesh

8.    Who headed the 21-member Alternative Investment Policy Advisory Committee whose report was released on 20 January 2016 by the Securities and Exchange Board of India?
a)    C Rangarajan
b)    Narayan Murthy
c)    Vijay Kelkar
d)    Y V Reddy

9.    Legendary danseuse Mrinalini Sarabhai who passed away on 21 January 2016 was an exponent of which two form of classical dance?
a)    Mohiniattam and Bharatnatyam
b)    Bharatanatyam and Kathakali
c)    Kathak and Kuchipudi
d)    Mohiniattam and Kathakali

10.    Who among the following wrote the book ‘The Z Factor’ that was released the Prime Minister Narendra Modi on 20 January 2016?
a)    Subhash Chandra
b)    Aamer Hussein
c)    Gina Rinehart
d)    Teesta Setalvad

11.    Who was appointed as the Prime Minister of Moldova on 20 January 2016 amid protests over pro-European government?
a)    Pavel Filip
b)    Petru Pascari
c)    Ion Ustian
d)    Gheorghe Brega

12.    Name the cricketer who was named as the brand ambassador of luxury real estate brand Nitesh Estates.
a)    Mahendra Singh Dhoni
b)    Suresh Raina
c)    Virat Kohli
d)    Ajinkya Rahane

13.    According to United Nations' trade agency UNCTAD, Foreign Direct Investment (FDI) inflows into India nearly doubled in 2015 to reach
a)    60 billion dollars
b)    59 billion dollars
c)    61 billion dollars
d)    58 billion dollars

14.    Sports management firm IOS Sports and Entertainment on 21 January 2016 inked deal with which Indian sports association to become the exclusive commercial and marketing rights partner?
a)    Hockey India
b)    Indian Boxing Association
c)    Indian Olympic Association
d)    Board of Control for Cricket in India

15.    What is the name of the train between New Delhi – Varanasi that was flagged off by Prime Minister Narendra Modi on 21 January 2016?
a)    Mahamana Express
b)    Atal Express
c)    Ambedkar Express
d)    NaMo Express

Answers

1-(a)    6-(c)    11-(a)
2-(b)    7-(d)    12-(c)
3-(c)    8-(b)    13-(b)
4-(d)    9-(b)    14-(c)
5-(c)    10-(a)    15-(a)

Is this article important for exams ? Yes25 People Agreed

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK