1. Home
  2.  |  

Current Affairs Quiz: 22 December – 28 December, 2014

Dec 30, 2014 15:14 IST

Current Affairs Quiz of 22 December-28 December 2014 provided by JagranJosh.com will help the students and aspirants preparing for different competitive exams in revising the current affairs of the week effectively and conveniently.

1. Name the first non-tribal Chief Minister of Jharkhand who was sworn-in as tenth Chief Minister of the State on 28 December 2014?
a) Louis Marandi
b) Neelkanth Singh Munda
c) Chandra Prakash Choudhary
d) Raghubar Das

2. Pompadour Green Pigeon, a native of the Western Ghats and Sri Lanka was spotted on 28 December 2014 over a Bar tree (Ficus bengalensis) of Barkheda village in Rajasthan. What is the scientific name of Pompadour Green Pigeon?
a) Treron pompadora
b) Ectopistes migratorius
c) Columba livia
d) Zenaidura macroura

3. Name the photojournalist who died on 26 December 2014? He was acclaimed for chronicling Indo-US relations from Washington DC, for more than half-a-century.
a) Ritam Banerjee
b) Pablo Bartholomew
c) Darogha Ubbas Alli
d) Rajan Devadas

4. Operation All Out was in news on 23 December 2014. What is it?
a) International army operation against ISIS militants
b) International operation to discover AirAsia flight that went missing
c) Indian Army operation to flush out Bodo militants in Assam
d) Cricket operation to ban players suspected of betting and fixing

5. Name the former left handed batsman of England who died on 25 December 2014 at the age of 79?
a) Geoff Pullar
b) Fred Spofforth
c) Herbert Sutcliffe
d) Arthur Mailey

6. India observed National Mathematics Day on 22 December 2014 to commemorate birth anniversary of
a) Nilakantha Somayaji
b) Satyendra Nath Bose
c) Srinivasa Ramanujan
d) Aryabhata

7. Board of Control for Cricket in India on 28 December 2014 banned an Indian bowler from bowling in competitive matches after his bowling action was found illegal. Name the bowler who was banned?
a) Abhinav Bali
b) Pragyan Ojha
c) Sreesanth
d) Amit Yadav

8. Which country on 20 December 2014 won the men’s title of the fifth edition of Kabaddi World Cup 2014 held in Punjab?
a) Pakistan
b) New Zealand
c) India
d) Denmark

9. To bring transparency and curb irregularities in the state administration, State Government of Maharashtra on 18 December 2014 decided to make e-tendering compulsory for projects over what amount?
a) 3 lakh rupees
b) 5 lakh rupees
c) 10 lakh rupees
d) 15 lakh rupees

10. The Surat Municipal Corporation (SMC) on 19 December 2014 announced that it had partnered with a company to transform Surat into a smart city.  Name the company/institution?
a) Infosys
b) Tata Consultancy Services
c) Mindtree
d) Microsoft India

11. The women’s title of the fifth edition of the Kabaddi World Cup 2014 was won by India on 20 December 2014. India defeated which country to win the title?
a) Spain
b) Pakistan
c) New Zealand
d) Australia

12. US and NATO on 28 December 2014 officially ended their combat mission in Afghanistan and replaced it with training and support mission under the name
a) Resolute Support
b) Resolute Peace
c) Enduring Support
d) Enduring Peace

13. What was the level of Foreign Exchange Reserves in India on 26 December 2014 as revealed by RBI Data on Foreign Exchange?
a) 320 billion US dollars
b) 295 billion US dollars
c) 330 billion US dollars
d) 272 billion US dollars

14. As revealed by Union Ministry of Law and Justice on 28 December 2014, how many States have ratified the National Judicial Appointments Commission Bill, 2014?
a) 14
b) 15
c) 16
d) 17

15. Dubai Customs on 28 December 2014 released the trade data for the first nine months of 2014. In this context consider the following statements

I. India is the second largest trading partner of Dubai after China
II. Among Arab nations, India is the largest trading partner with trade volume of 10 billion US dollars

Which is/are correct?
a) I Only
b) II Only
c) Both I and II
d) Neither I nor II

16. Name the country where first municipal elections were held in 60 years on 27 December 2014.
a) Cuba
b) North Korea
c) China
d) Myanmar

17. The gecko gripper to grab space debris being developed by NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California was in news on 19 December 2014. In this context, consider the following statements.

I. Gecko grippers are adhesive gripping tool with characteristic feature of permanent stickiness
II. These grippers will grab space debris by using the van der Waals force

Which is/are correct?
a) I Only
b) II Only
c) Both I and II
d) Neither I nor II

18. Union Government announced on 24 December 2014 to confer the Bharat Ratna on which two personalities?
a) P V Narasimha Rao and Deen Dayal Upadhayay
b) Atal Bihari Vajpayee and Madan Mohan Malaviya
c) Deen Dayal Upadhayay and Atal Behari Vajpayee
d) Madan Mohan Malaviya and Deen Dayal Upadhayay

19. Name the country which on 22 December 2014 launched the construction of an inter-oceanic canal linking the Atlantic Ocean with the Pacific Ocean?
a) Panama
b) Costa Rica
c) Nicaragua
d) Canada

20. Consider the following statements on global Arms Trade Treaty that came into force on 24 December 2014.

I.It aims to regulate the industry and keep weapons out of the hands of human rights violators worldwide
II. It is the first major arms accord since the Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty in 1996
III. The treaty has been signed by 130 countries and ratified by 60 countries, including India

Which is/are correct?
a) I and II
b) II and III
c) I and III
d) All of the above

21. What is the name of the Committee constituted by Union government on 23 December 2014 to examine the possibility of constitution of Special Investigation Team (SIT) to probe anti-Sikh riots of 1984?
a) Justice Nanavati Commission
b) Justice Mathur Committee
c) Justice Khosla Committee
d) Justice V K Iyer Committee

22. Nepal on 23 December 2014 signed agreement with which country to expand the use of local currency for border trade?
a) India
b) Bangladesh
c) Bhutan
d) China

23. As per the announcement of the Union government on 22 December 2014, which State is going to host the 13th Pravasi Bharatiya Divas (PBD) in January 2015?
a) Kerala
b) Gujarat
c) Chhattisgarh
d) Delhi

24. Consider the following statements on STAP technique of stem cells which was in news due to resignation of Japanese stem cell scientists on 19 December 2014.

I. STAP stands for Stimulus-triggered acquisition of pluripotency
II. It requires neither nuclear transfer nor the introduction of transcription factors
III. In this pluripotent stem cells are generated by subjecting ordinary cells to certain types of stress
IV. The stress includes either the application of a bacterial toxin or submersion in a weak acid or physical squeezing

Which is/are correct?
a) I, II and III
b) II, III and IV
c) I, III and IV
d) All of the above

25. Who headed the Advisory Group for Integrated Development of Power, Coal and Renewable Energy which submitted its report to the Union Ministry of Power and Coal on 22 December 2014?
a) Suresh Prabhu
b) Pratyush Sinha
c) Partho Bhattacharya
d) Vallabh Bhansali

26. Which one is the incorrect definition of Non-Cooperative Borrower as defined in the RBI Guidelines on Non-Cooperative Borrower issued on 22 December 2014?
a) who does not engage constructively with his lender by defaulting in timely repayment of dues while having ability to pay
b) who thwarts lenders’ efforts for recovery of their dues by not providing necessary information sought
c) who have aggregate fund-based and non-fund based facilities of 10 crore rupees from the concerned bank/financial institution (FI)
d) All of the above definitions are incorrect

27. Name the space mission that has been named as the Breakthrough of the Year 2014 by Journal Science on 19 December 2014
a) New Horizon
b) Rosetta
c) Mangalyaan
d) Hayabusa 2

28. What is the name of the world’s smallest hearing aid developed by an international team of researchers in the fourth week of December 2014?
a) Atomicplug
b) Marinoviplug
c) Nanoplug
d) Zivicplug

29. Who on 22 December 2014 won the Tunisian Presidential Elections?
a) Moncef Marzouki
b) Beji Caid Essebsi
c) Habib Bourguiba
d) Zine El Abidine Ben Ali

30. India exported first warship to Mauritius on 20 December 2014. What is the name?
a) CGS Barracuda
b) INS Sukanya
c) INS Sumitra
d) CGS Varaha

Answers:

1)-d; 2)-a; 3)-d; 4)-c; 5)-a; 6)-c; 7)-b
8)-c; 9)-a; 10)-d; 11)-b; 12)-a; 13)-a; 14)-c
15)-c; 16)-d; 17)-b; 18)-b; 19)-c; 20)-a; 21)-b
22)-d; 23)-b; 24)-d; 25)-a; 26)-c; 27)-b; 28)-c
29)-b; 30)-a

Is this article important for exams ? Yes175 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs Interactive Quiz

Latest

    Read

      Commented

        Latest Videos

        Register to get FREE updates

          All Fields Mandatory
        • (Ex:9123456789)
        • Please Select Your Interest
        • Please specify

        • ajax-loader
        • A verifcation code has been sent to
          your mobile number

          Please enter the verification code below

        This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK