Jagran Josh Logo
  1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 24 December 2015

Dec 24, 2015 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like 16th India-Russia Annual Summit, Ban on 15-year-old diesel vehicles, and first cable-stayed bridge of North India among others.

1.    In which city the 16th India-Russia Annual Summit was held on 24 December 2015?
a)    New Delhi
b)    Moscow
c)    Saint Petersburg
d)    Mumbai

2.    Which of the following state on 23 December 2015 banned 15-year-old diesel vehicles from plying in the Capital?
a)    Uttarakhand
b)    Bihar
c)    Maharashtra
d)    Telangana

3.    In which state the Basohali town is located wherein the first cable-stayed bridge of North India was dedicated to the nation on 24 December 2015?
a)    Jammu & Kashmir
b)    Rajasthan
c)    Haryana
d)    Uttarakhand

4.    As per a UN resolution adopted on 22 December 2015, which day will be observed as World Tsunami Awareness Day?
a)    5 September
b)    5 October
c)    5 November
d)    5 December

5.    Name the Indian American professor who was awarded with the National Medal of Science of United States (US) on 22 December 2015.
a)    Arvind Sundararajan
b)    Nitin Jain
c)    Sethuraman Panchanathan
d)    Rakesh K Jain

6.    Who was appointed as the High Commissioner of India to the Islamic Republic of Pakistan on 23 December 2015?
a)    TCA Raghavan
b)    Gautam H Bambawale
c)    Anoop Sharma
d)    Radhe Mohan Singh

7.    Name the senior Telugu actor and dialogue writer who died on 22 December 2015 and was famous for his dialogue in Patnam Vacchina Pativratalu.
a)    Srinivas Chakravarthy
b)    Anup Ruben  
c)    Ranganath Bharat
d)    Chilukoti Kashi Viswanath

8.    Who was on 22 December 2015 declared as the Men’s World Champion by the International Tennis Federation (ITF)?
a)    Roger Federer
b)    Andy Murray
c)    Rafael Nadal
d)    Novak Djokovic

9.    Which of the following pairs was on 22 December 2015 declared as the 2015 Women’s Doubles World Champions by the International Tennis Federation (ITF)?
a)    Martina Hingis & Sania Mirza
b)    Bethanie Mattek-Sands & Lucie Safarova
c)    Sara Errani & Roberta Vinci
d)    Hsieh Su-wei & Peng Shuai

10.    Identify the badminton title which was won by the Indian pair of Manu Attri and Sumeeth Reddy on 20 December 2015.
a)    US Open Grand Prix Gold
b)    Dutch Open Grand Prix
c)    Mexico Grand Prix
d)    Guatemala International challenge

11.    Who among the following was on 23 December 2015 adjudged as the winner of 2015 ICC ODI Cricketer of the Year?
a)    Steven Smith
b)    AB de Villiers
c)    Faf du Plessis
d)    Brendon McCullum

12.  
 On whom the 2015 Sir Garfield Sobers Trophy for ICC Cricketer of the Year conferred on 23 December 2015?
a)    Steven Smith
b)    AB de Villiers
c)    Faf du Plessis
d)    Virat Kohli

13.    Name the Bill passed by Lok Sabha on 21 December 2015 that identifies additional 101 waterways as National Waterways.
a)    Inland Waterways Bill, 2015
b)    National Waterways Bill, 2015
c)    Abandoned Waterways Bill 2015
d)    Inland Vessels (Amendment) Bill, 2015

14.    Who was appointed as Chief Executive Officer of Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) on 22 December 2015?
a)    Pawan Kumar Agarwal
b)    Kripal Mittal Baruah
c)    Sumeet Jerath
d)    Bhupendra Singh

15.    Name the Indian-origin software engineer who won Innovate UK's KTP Best of the Best Awards 2015 on 21 December 2015.
a)    Nandagopal Lakshminarayanan
b)    J Rama Rao
c)    Amruth Singh
d)    Syed Imad Hasan

Answers

1-(b)    6-(b)    11-(b)
2-(b)    7-(d)    12-(a)
3-(a)    8-(d)    13-(b)
4-(c)    9-(a)    14-(a)
5-(d)    10-(c)    15-(a)

Is this article important for exams ? Yes46 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup
Follow us on
This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK