Jagran Josh Logo
  1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 26 December 2015

Dec 26, 2015 14:50 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like CK Nayudu Lifetime Achievement Award, National Consumers Right Day and MoboMoney wallet service among others.

1. Identify the personality. India on 25 December 2015 celebrated Good Governance Day to mark his birth anniversary.

a) Morarji Desai
b) Atal Bihari Vajpayee
c) Rajiv Gandhi
d) Lal Bahadur sastri

2. Prime Minister Narendra Modi on 25 December 2015 inaugurated newly-built Parliament House of which country?

a) Afghanistan
b) Nepal
c) Bhutan
d) Sri Lanka

3. Who was on 24 December 2015 nominated for 2015 Col. CK Nayudu Lifetime Achievement Award by the BCCI?

a) Syed Kirmani
b) Dilip Vengsarkar
c) Sachin Tendulkar
d) Rahul Dravaid

4. With which Indian company on 24 December 2015, Russia’s AlmazAntey entered into a partnership to supply Air Defence Missile Systems for Indian Armed Forces?

a) Reliance Defence
b) Tata Motors Defence
c) Hindustan Aeronautics Limited
d) Bharat Electronics Limited

5. For the benefit of farmers, Union Government on 23 December 2015 launched two mobile apps. Name them.

a) Crop Insurance and Agri Mobile
b) Farm Insurance and MarketAgri Mobile
c) Crop Insurance and AgriMarket Mobile
d) Crop Insure and AgriMarket Mobile

6. Reserve Bank of India on 23 December 2015 extended the deadline for exchanging pre-2005 currency notes of various denominations till

a) 31 January 2016
b) 31 March 2016
c) 30 April 2016
d) 30 June 2016

7. On which day in 2015, the 30th National Consumers Right Day was observed across the country?

a) 23 December
b) 24 December
c) 25 December
d) 26 Decemeber

8. Which IT company on 23 December 2015 launched the Near Field Communication based electronic wallet   MoboMoney?

a) Infosys
b) Tech Mahindra
c) Wipro
d) Tata Consultancy Services

9. Identify India’s first indigenously designed and built warship that was decommissioned on 23 December 2015?

a) INS Gomati
b) INS Ganga
c) INS Godavari
d) None of them

10. Who was on 23 December 2015 conferred with the 2015 ICC Emerging Cricketer of the Year Award?

a) Josh Hazlewood (Australia)
b) AB de Villiers (South Africa)
c) Steven Smith (Australia)
d) Brendon McCullum (New Zealand)

11. UNSC on 23 December 2015 unanimously adopted a resolution endorsing an agreement between rival camps on forming a unity government in a country. Name the country?

a) Syria
b) Libya
c) Ukraine
d) Timor-Leste

12. As per OPEC’s World Oil Outlook released on 23 December 2015, by what percentage oil and gas, combined, are expected to supply global energy demand by 2040?

a) 23%
b) 33%
c) 43%
d) 53%

13. To provide which of the following services, the Union Government announced the Kilkari mobile application on 25 December 2015?

a) Health
b) Education
c) Finance
d) Registration

14. In which country, the government imposed medical emergency in December 2015 urging  couples to hold off pregnancy plans in view of growing prevalence of microcephaly disease?

a) Argentina
b) Mexico
c) Brazil
d) Columbia

15. Which of the following in December 2015 became the second state to set up Zoroastrian Jury in the country to aid the settlement of marriage and divorce issues?

a) Maharashtra
b) Gujarat
c) Telangana
d) Rajasthan

Answers

1-(b)    6-(d)    11-(b)
2-(a)    7-(b)    12-(d)
3-(a)    8-(b)    13-(a)
4-(a)    9-(c)    14-(c)
5-(c)    10-(a)    15-(c)

Is this article important for exams ? Yes77 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup
Follow us on
This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK