1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 27 October 2015

Oct 27, 2015 18:34 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics on Poland’s Parliamentary Elections, Guatemala Presidential Elections and National Policy on Capital Goods among others.

1.    Sri Lanka on 26 October 2015 won the two-match Test series against West Indies 2-0. Who of the following was adjudged Man of the Series?
a)    Angelo Davis Mathews
b)    Jason Holder
c)    Dimuth Karunaratne
d)    Rangana Herath

2.    Which party won the Poland’s Parliamentary Elections 2015 on 26 October 2015?
a)    Kukiz'15
b)    Modern Poland
c)    Law and Justice (PiS)
d)    Civic Platform party

3.    Who succeeded Ewa Kopacz as the Prime Minister of Poland following the results of  Poland’s Parliamentary Elections 2015 on 26 October 2015?
a)    Pawel Kukiz
b)    Beata Szydło
c)    Jaroslaw Kaczynski
d)    Mary Lyra

4.    The Reserve Bank of India (RBI) on 26 October 2015 allowed Foreign Institutional Investors (FIIs)/Registered Foreign Portfolios Investors (RFPIs) to invest up to 74 percent of the paid up capital of which company?
a)    HDFC Bank
b)    DEN Networks Limited
c)    Deccan Chronicle Holdings Ltd
d)    Sujana Metal Products Ltd

5.    The Department of Heavy Industries (DHI) on 26 October 2015 came out with draft National Policy on Capital Goods. Consider the following statement in context of the Policy:
I.    To increase the share of capital goods contribution from present 12% to 20% of total manufacturing activity by 2025
II.    Increase total production to achieve total production in excess of 5 lakh crore rupees by 2025 from the current 2.2 lakh crore rupees
III.    To raise exports to a significant level of at least 40% of total production and gain 2.5% share in global exports of capital goods
IV.    To improve 'technology depth' in capital goods sub-sectors by increasing research intensity in India from 0.9% to at least 2.8% of GDP
Which is/are correct?
a)    I, II and III
b)    II, III and IV
c)    I, III and IV
d)    All of the above

6.    International Olympic Committee (IOC) on 26 October 2015 allowed qualified refugee athletes to compete for the first time in Olympics starting with which Olympic Games?
a)    Rio Olympics 2016
b)    Tokyo Olympics 2020
c)    Beijing Olympics Winter Games 2022
d)    PyeongChang Olympics Winter Games 2018

7.    European Union (EU) on 25 October 2015 agreed to adopt a 17-point plan to cooperate on managing flows of migrants with which region?
a)    Kerch Peninsula region
b)    Adriatic Sea region
c)    Balkan Peninsula region
d)    Iberian Peninsula region‎

8.    Union Law Ministry on 26 October 2015 notified Delhi High Court Amendment Act, 2015. Consider the following statements in this context:
I.    It empowers Chief Justice of the Delhi High Court to transfer any pending suit or other proceedings to relevant subordinate court.
II.    It provides for enhancement of pecuniary jurisdiction of the District Courts of Delhi from 20 lakh to 2 crore rupees.
Which is/are correct?
a)    Only I
b)    Only II
c)    Both I and II
d)    Neither I nor II

9.    China on 26 October 2015 launched which mapping satellite of the Tianhui-1 series?
a)    Tianhui-1C
b)    Tianhui 1B
c)    Tianhui I-02
d)    Tianhui-1D

10.    Who was elected as the President of Guatemala on 25 October 2015?
a)    Sandra Torres
b)    Jimmy Morales
c)    Alejandro Maldonado
d)    Otto Perez Molina

11.    Identify the Indian archer who won the silver medal on 25 October 2015 at the Archery World Cup Final held in Mexico City.
a)    Deepika Kumari
b)    Dola Banerjee
c)    Bombayala Devi
d)    Laxmirani Majhi

12.    Which movie on 25 October 2015 won the BNL People’s Choice Award at the 10th Rome Film Festival held in Rome, Italy?
a)    Angry Indian Goddesses
b)    The Great Beauty
c)    Looking for Kadija
d)    Tir

13.    Which state government on 26 October 2015 announced to divert 15 percent of state budget to draught-hit farmers?
a)    Madhya Pradesh
b)    Chhattisgarh
c)    Maharashtra
d)    Uttar Pradesh

14.    Consider the following statements related to the Migration and Development Brief that was released on 22 October 2015 by the World Bank
I.    India is the second largest remittance recipient in the world next to China
II.    Remittance flows are set to decline in 2015 on the global scale
Which of them is/are true?
a)    Only I
b)    Only II
c)    Both I and II
d)    None of them

15.    Supreme Court appointed Upamanyu Hazarika commission submitted its report in the first week of October 2015. Which of the following issues was studied by the commission?
a)    Illegal migration from Bangladesh
b)    Ban on cow-slaughter
c)    Right to Privacy
d)    Black-money

Answers

1-(d)    6-(a)    11-(a)
2-(c)    7-(c)    12-(a)
3-(b)    8-(c)    13-(a)
4-(b)    9-(a)    14-(b)
5-(d)    10-(b)    15-(a)

Is this article important for exams ? Yes27 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Daily Current Affairs Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK