1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 28 January 2016

Jan 28, 2016 18:55 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Smart Cities, Global Ayurveda Festival and Largest known Solar System among others.

1.    The Union Government on 28 February 2016 released the list of 20 smart cities. Which one of the following cities is not part of this list?
a)    Pune
b)    Jaipur
c)    Jodhpur
d)    Coimbatore

2.    Name the freedom fighter whose 150th birth anniversary was celebrated on 28 January 2016.
a)    Aurobindo Ghosh
b)    Bipin Chandra Pal
c)    Bal Gangadhar Tilak
d)    Lala Lajpat Rai

3.    As per a statement of Union Government, what kilometer of National Highways is being built every day?
a)    15
b)    30
c)    18
d)    12

4.    Who is the Brand Ambassador of the 14th edition of Mumbai International Film Festival (MIFF) – 2016 that began on 28 January 2016?
a)    Shyam Benegal
b)    Jackie Shroff
c)    Akshay Kumar
d)    Priyanka Chopra

5.    Where will be the third edition of Global Ayurveda Festival held in February 2016?
a)    Rishikesh
b)    Kangra
c)    Gangtok
d)    Kozhikode

6.    What is the name of the largest known solar system that was discovered by the astronomers in January 2016?
a)    2MASS J2126-8140
b)    3MASS J2621-4180
c)    SS4 J2126-8140
d)    S2MASS J2126-4180

7.    Who is the author of the book “The Turbulent Year: 1980 – 1996” that was released on 28 January 2016?
a)    Manmohan Singh
b)    Pranab Mukherjee
c)    Lal Krishna Advani
d)    Murli Manohar Joshi

8.    The chief minister of which state on 28 January 2016 directed its official to impose ban on use of polythene in the entire state from January 2017?
a)    Uttar Pradesh
b)    Jharkhand
c)    Bihar
d)    Madhya Pradesh

9.    Union Government on 28 January 2016 signed 80 million US dollar loan agreement with Asian Development Bank (ADB) for improving infrastructure in which two state capitals of North East India?
a)    Kohima and Gangtok
b)    Kohima and Guwahati
c)    Agartala and Aizwal
d)    Aizwal and Kohima

10.    Which country became the world’s largest exporter of rice overtaking Thailand in the year 2015?
a)    China
b)    Sri Lanka
c)    Bangladesh
d)    India

11.    Name the Managing Director of Times of India newspaper who died on 28 January 2016.
a)    Vinnet Kumar Jain
b)    Jaideep Bose
c)    Arindam Sengupta
d)    Arun Arora

12.    The members of which international organisation on 27 January 2016 signed a tax co-operation agreement to enable automatic sharing of country by country information?
a)    International Monetary Fund (IMF)
b)    World Bank
c)    Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD)
d)    Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)

13.    Name the India's top pistol shooter who on 28 January 2016 secured an Olympic quota for the country, by claiming the gold medal in women's 10-metre air pistol event at the Asia Olympic Qualifiers for Shooting in New Delhi.
a)    Heena Sidhu
b)    Tejaswini Sawant
c)    Anisa Sayyed
d)    Dola Banerjee

14.    Which Regiment was adjudged as the Best Marching Contingent amongst the three Services in the Republic Day Parade held on 26 Jan 2016?
a)    Rajputana Rifles
b)    Parachute Regiment
c)    The Grenadiers
d)    Assam Regiment

15.    What is the strike range of indigenously-developed Surface-to-Air Akash missile that was successfully test fired on 28 January 2016 from the Integrated Test Range (ITR), Chandipur?
a)    50-km
b)    25-km
c)    60-km
d)    30-km

Answers

1-(c)    6-(a)    11-(c)
2-(d)    7-(b)    12-(c)
3-(c)    8-(d)    13-(a)
4-(b)    9-(c)    14-(d)
5-(d)    10-(d)    15-(b)

Is this article important for exams ? Yes51 People Agreed

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK