1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 28 October 2015

Oct 28, 2015 18:26 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Doing Business 2016 report, NITI Aayog Panel on Innovation and Russia’s manned mission to Moon among others.

1.    What is India’s rank on ease of doing business as per Doing Business 2016 report released by the World Bank on 27 October 2015?
a)    127
b)    128
c)    129
d)    130

2.    Government of Andhra Pradesh on 27 October 2015 declared drought in identified seven districts. Which region of the state was the worst affected by the drought?
a)    Rayalaseema
b)    North Coastal Andhra
c)    Central Coastal Andhra
d)    South Coastal Andhra

3.    Who on 27 October 2015 was appointed as the chair of the Inter-Governmental Negotiations (IGN) on UN Security Council (UNSC) reforms?
a)    Munir Akram
b)    Léo Mérorès
c)    Sylvie Lucas
d)    Hamidon Ali

4.    Which Indian company in collaboration with Karbon Kinetics on 27 October 2015 launched new environmental friendly green personal transportation vehicles for the Indian market?
a)    Bird Mobility
b)    ICML Motors
c)    KTM Sportmotorcycles
d)    LML

5.    What is the name of the chip that was launched in the third week of October 2015 by the Bengaluru-based Saankhya Labs to power White-Fi devices?
a)    Agni
b)    Pruthvi
c)    Jal
d)    Aakash

6.    Which bank 27 October 2015 announced setting up of the Kukuza Project Development Company (KFDC) in Africa?
a)    Exim Bank
b)    Bank of India
c)    Indian Bank
d)    State Bank of India

7.    Lord Gulam Noon who died on 27 October 2015 in Britain was famously known by which name?
a)    King Maker
b)    Curry King
c)    LGN
d)    Food Star

8.    Which Committee was constituted by Union Government on 27 October 2015 with a view to simplify the provisions of the Income Tax Act, 1961?
a)    BS Baswan committee
b)    T Haque committee
c)    RV Easwar Committee
d)    SM Khan Committee

9.    Which country on 27 October 2015 announced its plans to send manned moon mission by 2029?
a)    Russia
b)    China
c)    Japan
d)    India

10.    Which project was launched by the Union Finance Minister Arun Jaitley on 27 October 2015 to facilitate taxpayers by reducing their need to physically appear before tax authorities?
a)    Pahal Project
b)    eBasta platform
c)    e-Sahyog project
d)    e-Mitra project

11.    Which of the following state on 27 October 2015 decided to host South Asian Rugby 7’S Championship in 2016?
a)    Madhya Pradesh
b)    Himachal Pradesh
c)    Jammu and Kashmir
d)    Uttarakhand

12.    World Bank on 27 October 2015 released Doing Business 2016 report titled Measuring Regulatory Quality and Efficiency. Which of the following countries topped the list?
a)    Singapore
b)    New Zealand
c)    Denmark
d)    Republic of Korea

13.    Which of the following country emerged as the largest consumer of gold in the world as per a Gold Survey released by Thomson Reuters on 17 October 2015?
a)    China
b)    India
c)    Korea
d)    Brazil

14.    Who headed the Committee on Innovation constituted by NITI Aayog that submitted its report on 27 October 2015 recommending private funding for R&D?
a)    Dr. T Haque
b)    Anil Chandra Punetha
c)    PK Srivastava
d)    Prof Tarun Khanna

15.    What is the name of the exercise between Indian Navy and Sri Lankan Navy that began on 27 October 2015 at Trincomalee, Sri Lanka?
a)    SLINEX
b)    EKUVERIN
c)    VAJRA
d)    ISLNEX

Answers

1-(d)    6-(a)    11-(c)
2-(a)    7-(b)    12-(a)
3-(c)    8-(c)    13-(b)
4-(a)    9-(a)    14-(d)
5-(b)    10-(c)    15-(a)

Is this article important for exams ? Yes48 People Agreed

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK