Jagran Josh Logo
  1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 29 December 2015

Dec 29, 2015 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like RBI Committee on financial inclusion, India-Iran Joint Commission meeting and new CEO for NITI Aayog among others.

1. Which airport on 28 December 2015 became country’s first to offer e-boarding facility?
a) Chennai
b) New Delhi
c) Bengaluru
d) Hyderabad

2. Which hill station was chosen to host the 5-day 12th National Skating Championship beginning from 30 December 2015?
a) Gulmarg
b) Manali
c) Mussoorie
d) Kullu

3. RBI on 28 December 2015 released the report of Committee on Medium-term Path on Financial Inclusion. Against this backdrop, identify the personality who headed the committee?
a) Subir Gokarn
b) S Chakravarty
c) Deepak Mohanty
d) Jasbir Singh

4. The Union Ministry of Finance on 28 December 2015 released the report of the Committee on Revisiting and Revitalising PPP Model. Against this backdrop, identify the personality who headed the committee?
a) C Rangarajan
b) Vijay Kelkar
c) Arvind Subramanian
d) Arvind Panagariya

5. In which city the 18th India-Iran Joint Commission Meeting was held on 28 December 2015?
a) New Delhi
b) Tehran
c) Mumbai
d) Mashhad

6. Who on 28 December 2015 was given the additional charge of being the CEO of NITI Aayog?
a) Amitabh Kant
b) Sindhushree Khullar
c) Aradhana Johri
d) Sanjay Mitra

7. Who on 28 December 2015 was appointed as the CEO of Adani Ports and Special Economic Zone?
a) Gautam Adani
b) Karan Adani
c) Vivek Adani
d) Meher Adani

8. Which of the following is not the place to build the proposed greenfield airport in Andhra Pradesh that on 28 December 2015 received clearance from the Civil Aviation Ministry?
a) Bhogapuram
b) Amaravathi
c) Nellore
d) Kurnool

9. Bharat Petroleum on 28 December 2015 commissioned a new crude distillation unit at which of its refinery?
a) Kochi Refineries
b) Numaligarh Refinery
c) Mumbai Refinery
d) Bina Refinery

10. Who on 28 December 2015 won the Vijay Hazare Cricket Trophy for the first time?
a) Delhi
b) Mumbai
c) Kolkata
d) Gujarat

11. Name the renowned American scholar who passed away on 23 December 2015 and was awarded the 2014 Padma Bhushan Award for her influential works?
a) William Benton
b) Lloyd Gramm
c) Lisa Grande
d) Susanne Rudolph

12. Name the Oscar-winning American cinematographer who died on 27 December 2015 and was known for his work in films like One Flew Over the Cuckoo’s Nest and American Graffiti?
a) Gordon Willis
b) Tomris Tunalı
c) Haskell Wexler
d) John Bailey

13. Who was appointed as the Group Medical Director of the Manipal Hospitals Ltd on 29 December 2015?
a) Nagendra Swamy
b) Manish Maheshwari
c) Rohit Majumdar
d) Piyush Rana Chawla

14. Which country on 28 December 2015 signed agreement with Japan to solve the decades-long dispute over women being forced to serve as sex slaves for Japan’s Imperial Army?
a) South Africa
b) Romania
c) South Korea
d) Latvia

15. Name the Prime Minister of Georgia who resigned on 23 December 2015 after serving the country for two years in power?
a) Giorgi Margvelashvili
b) Irakli Garibashvili
c) Mikheil Saakashvili
d) Bidzina Ivanishvili

Answers

1-(d)    6-(a)    11-(d)
2-(d)    7-(b)    12-(c)
3-(c)    8-(b)    13-(a)
4-(b)    9-(c)    14-(c)
5-(a)    10-(d)    15-(b)

Is this article important for exams ? Yes9 People Agreed

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup
Follow us on
This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK