Jagran Josh Logo
  1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 3 February 2016

Feb 3, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Head of UNDOF, 61st National School Athletics championship and Dr. Babasaheb Ambedkar Special Collective Incentive Scheme among others.

1.    President Pranab Mukherjee on 3 February 2016 conferred Honorary Rank of General of Indian Army on General Rajendra Chhetri. He is the Chief of the Army Staff of
a)    Bhutan
b)    Nepal
c)    Bangladesh
d)    Sri Lanka

2.    Identify the State. It on 3 February 2016 extended the Aahar cheap meal scheme to all the districts?
a)    Telangana
b)    Andhra Pradesh
c)    Tamil Nadu
d)    Odisha

3.    Name the former Lok Sabha Speaker and former Union Agriculture Minister in PV Narasimha Rao Ministry who died on 3 February 2016.
a)    Rabi Ray
b)    GMC Balayogi
c)    KS Hegde
d)    Balram Jakhar

4.    Name the person who was appointed as the Head of Mission and Force Commander of the United Nations Disengagement Observer Force (UNDOF) on 2 February 2016.
a)    Saroj Kumar Jha
b)    Jai Shanker Menon
c)    Jai Kumar Garg
d)    Muktesh Kumar Pardeshi

5.    Name the state that on 2 February 2016 won the 61st National School Athletics championship.
a)    Kerala
b)    Punjab
c)    Tamil Nadu
d)    Jharkhand

6.    Who will head the committee that was appointed by Supreme Court appointed on 2 February 2016 to sell assets of Pearls Agrotech Corporation Ltd (PACL)?
a)    Gautam Ghosh
b)    Arvind Panagariya
c)    L Narshimha Reddy
d)    RM Lodha

7.    Dr. Babasaheb Ambedkar Special Collective Incentive Scheme for the economically backward Dalit entrepreneurs was announced by which state?
a)    Maharashtra
b)    Uttar Pradesh
c)    Telangana
d)    West Bengal

8.    With which country the EU Commission on 2 February 2016 agreed on the Privacy Shield framework for inter governmental data transfer?
a)    The USA
b)    India
c)    Brazil
d)    Japan

9.    Which Indian film on 1 February 2016 won the Best First Foreign Film Award conferred by the French Syndicate of Cinema Critics for the first time?
a)    Manjhi: The Mountain Man
b)    Masaan
c)    Titli
d)    Angry Indian Goddesses

10.    Which company on 2 February 2016 replaced Apple Inc. to become the world's most valuable public company?
a)    Google
b)    Alphabet Inc.
c)    Microsoft
d)    Exxon Mobil Corp.

11.    Identify the former Reserve Bank of India Deputy Governor who passed away on 2 February 2016 in Mumbai.
a)    SS Tarapore
b)    VV Tarapore
c)    KV Tarapore
d)    C Rangarajan

12.    Name the bollywood actor who won the lifetime achievement award in New Delhi on 2 February 2016?
a)    Amitabh Bachchan
b)    Salman Khan
c)    Anupam Kher
d)    None of These

13.    Name the veteran urdu fiction writer who died on 2 February 2016 in Lahore?
a)    Ashfaq Ahmed
b)    Intizar Hussain
c)    Bano Qudsia
d)    Ibn-e-Safi

14.    Who was appointed as the chief Justice of Gujarat High Court on 3 February 2016?
a)    Justice VM Sahai
b)    Justice DH Waghela
c)    Justice Ramayyagari Subhash Reddy
d)    Justice Jayant Manganlal Patel

15.    Identify the organization with which NIIF signed a MoU to set-up Russia-India High Technology Private Equity Fund for joint implementation of investments into projects in India?
a)    Asian Bank
b)    World Bank
c)    UNICEF
d)    RUSNANO OJSC of Russia

Answers
1-(b)    6-(d)    11-(a)
2-(d)    7-(a)    12-(a)
3-(d)    8-(a)    13-(b)
4-(b)    9-(c)    14-(c)
5-(a)    10-(b)    15-(d)

Is this article important for exams ? Yes28 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup
Follow us on
This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK