1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes  |  

Current Affairs Quiz: 30 December 2015

Dec 30, 2015 18:42 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics National Biotechnology Development Strategy, National Weightlifting Championships and 51st Jnanpith Award among others.

1.    The National Biotechnology Development Strategy unveiled by the Union Minister for Science & Technology and Earth Sciences, Dr. Harsh Vardhan on 30 December 2015 relates to which time period?
a)    2016-2021
b)    2020-2025
c)    2015-2020
d)    2021-2026

2.    Which state government on 29 December 2015 decided to set minimum education qualification for contesting municipal elections?
a)    Punjab
b)    Maharashtra
c)    Haryana
d)    Tamil Nadu

3.    Russia's Rostech State Corporation on 29 December 2015 tied up with Hindustan Aeronautics Limited  to manufacture which variant of Kamov 226 helicopters?
a)    Ka-226AG
b)    Ka-226T
c)    Ka-226TG
d)    Ka-226TGE

4.    Identify the end-to-end travel solutions platform launched by SpiceJet on 29 December 2015?
a)    SpiceVacations.com
b)    SpiceTravels.com
c)    SpiceHolidays.com
d)    SpiceRetreat.com

5.    Whose sculpture was created by sand artist Sudarsan Pattnaik on 24 December 2015 that found him a place in Limca Book of World Records?
a)    Christmas Tree
b)    Mother Mary
c)    Lord Jesus
d)    Santa Claus

6.    Identify the weightlifter who on 29 December 2015 won the gold medal in 94 kilograms category at the Senior National Weightlifting Championships.
a)    Kavita Devi
b)    Lalchhanhimi
c)    Rakhi Haldar
d)    Daljit Kaur

7.    Bharat Heavy Electricals Ltd (BHEL) on 29 December 2015 commissioned a 660 MW unit of which thermal power project?
a)    Yadadri Thermal Project
b)    Prayagraj Super Thermal Power Project
c)    Sikka Thermal Power Plnat
d)    Nabinagar Power Plant

8.    Identify the legendary singer, known for his work in Chhoti Bahen, who passed away on 29 December 2015.
a)    Subir Sen
b)    Hemant Kumar
c)    Mahendra Kapoor
d)    Manna Dey

9.    Who was elected as the Prime Minister of Georgia on 29 December 2015?
a)    Bidzina Ivanishvili
b)    David Usupashvili
c)    Irakli Garibashvili
d)    Giorgi Kvirikashvili

10.    Which country was declared Ebola-free by the World Health Organization (WHO) on 29 December 2015?
a)    Liberia
b)    Sierra Leone
c)    Guinea
d)    Nigeria

11.    Name the Marathi poet and Padma Bhushan recipient who passed away on 30 December 2015.
a)    Pu La Deshpande
b)    Vinda Karandikar
c)    Vasant Bapat
d)    Mangesh Keshav Padgaonkar

12.    Name the Gujarati litterateur who was selected for the 51st Jnanpith award for his contribution to Indian literature on 29 December 2015.
a)    Raghuveer Chaudhary
b)    Rajendra Shah
c)    Uma Shankar
d)    Pannalal Patel

13.    Who was elected as the first Vice-Chairman of Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation (GCMMF) on 29 December 2015?
a)    Valji Umbad
b)    Jetha Bharwad
c)    Jethabhai Patel
d)    Harish Patel

14.    Name the Ex Chief of Indian Army who died on 29 December 2015 and served as the Governor of Punjab from 1990 – 1991.
a)    General Om Prakash Malhotra
b)    General Dalbir Singh
c)    General Ajai Malhotra
d)    General Sanjeev Kumar

15.    Name the British singer of the heavy metal band Motorhead who died on 28 December 2015.
a)    Ian Lemmy Kilmister
b)    Larry Wallis
c)    Michael Anthony Farren
d)    Lucas Fox

Answers

1-(c)    6-(c)    11-(d)
2-(c)    7-(b)    12-(a)
3-(b)    8-(a)    13-(b)
4-(a)    9-(d)    14-(a)
5-(d)    10-(c)    15-(a)

Is this article important for exams ? Yes23 People Agreed

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK