1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 30 January 2016

Jan 30, 2016 19:01 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like 61st National School Athletic championships, William E Colby Award and Lokayukta of Uttar Pradesh among others.

1.    Who on 29 January 2016 won the Australian Open women's doubles tennis title?
a)    Rishika Sunkara & Serena Williams
b)    Sania Mirza & Martina Hingis
c)    Rishika Sunkara & Martina Hingis
d)    Sania Mirza & Serena Williams

2.    The 61st National School Athletic championships kick started on 29 January 2016 at Olympian Rahman Stadium, at
a)    Kochi, Kerala
b)    Kozhikode, Kerala
c)    Indore, Madhya Pradesh
d)    Jamshedpur, Jharkhand

3.    The Union Cabinet on 27 January 2016 approved to increase Authorized Share Capital of the NSFDC from 1000 crore rupees to what amount for the development of Scheduled Caste?
a)    1700 crore rupees
b)    1100 crore rupees
c)    1200 crore rupees
d)    1500 crore rupees

4.    The Legislative Department in the Ministry of Law & Justice on 28 January 2016 constituted an expert committee to review the Specific Relief Act of
a)    1877
b)    1948
c)    1963
d)    1973

5.    Iran on 28 January 2016 signed two agreements covering new aircraft orders and a comprehensive civil aviation co-operation package with
a)    Airbus
b)    Boeing
c)    Raj Hamsa Ultralights
d)    Lockheed Martin‎

6.    Who on 28 January 2016 won the 2016 William E Colby Award for Best Military Book for Midnight’s Furies: The Deadly Legacy of India’s Partition?
a)    Nisid Hajari
b)    Douglas V. Mastriano
c)    Logan Beirne
d)    Michael Franzak

7.    Who on 28 January 2016 was appointed as the African Union’s High Representative for the peace fund?
a)    Alpha Oumar Konaré
b)    Nkosazana Dlamini-Zuma
c)    Pierre Buyoya
d)    Donald Kaberuka

8.    The guitarist and songwriter Paul Kantner who died on 28 January 2016 was founder of which psychedelic rock band?
a)    Pink Floyd
b)    The Doors
c)    Jefferson Airplane
d)    Tame Impala

9.    Name the state that on 28 January 2016 announced a pay hike for about 85000 Gana Sikshaks and Sikshya Sahayaks of the state.
a)    Odisha
b)    Karnataka
c)    Assam
d)    Bihar

10.    Who on 28 January 2016 was appointed as the Chairman and Managing Director of NTPC Limited?
a)    Arup Roy Choudhury
b)    Gurpreet Singh
c)    Harpreet Singh
d)    Gurdeep Singh

11.    Who on 28 January 2016 won gold medal in 2000mts Open Single Scull in the 34th Senior National Rowing Championship?
a)    Gurpreet Kaur
b)    Navneet Kaur
c)    Jagjeet Singh
d)    Harpreet Kaur

12.    Name the Australian Olympic diving gold medalist who announced his retirement from the sport on 28 January 2016.
a)    Grant Nel
b)    Matthew Mitcham
c)    Ian Thorpe
d)    Jack Laugher

13.    Who won the 12th Sub-Junior National billiards championship title in the fourth week of January 2016?
a)    Ishika Shah
b)    Doyel Dey
c)    Anushi Seth
d)    Lahiri Sinapara

14.    Who was appointed as Lokayukta of Uttar Pradesh on 28 January 2016?
a)    Ranjan Gogoi
b)    Prafulla C Pant
c)    Sanjay Mishra
d)    Virendra Singh

15.    Ministry of Culture on 28 January 2016 released a commemorative coin of 150 rupees and a circulation coin of 10 rupees on
a)    Mahatma Gandhi
b)    Bal Gangadhar Tilak
c)    Lala Lajpat Rai
d)    Gopal Krishna Gokhale

Answers

1-(b)    6-(a)    11-(b)
2-(a)    7-(d)    12-(b)
3-(c)    8-(c)    13-(b)
4-(c)    9-(a)    14-(c)
5-(a)    10-(b)    15-(c)

Is this article important for exams ? Yes36 People Agreed

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK