1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes  |  

Current Affairs Quiz: 31 December 2015

Dec 31, 2015 17:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics eASIA Award, BARAK 8 Missile and Strom Frank among others.

1.    Which project of the Department of Commerce’s won the 2015 eASIA Award under Trade Facilitation category as announced by Asia Pacific Council for Trade Facilitation and Electronic Business (AFACT) in Tehran, Iran on 31 December 2015?
a)    DAVA project
b)    ASIDE Scheme
c)    MDA Scheme
d)    eTrade Project

2.    As per the National Biotechnology Development Strategy 2015-2020 unveiled on 30 December 2015, what is the target for Indian bio-economy by 2025?
a)    100 billion US dollars
b)    200 billion US dollars
c)    300 billion US dollars
d)    400 billion US dollars

3.    Who was on 30 December 2015 appointed as the Director General of the National Centre for Good Governance?
a)    Jetha Bharwad
b)    Gyanendra D Bandgaiyan
c)    Amitabh Kant
d)    Pawan Kumar

4.    With which country on 30 December 2015 the Union Cabinet approved a MoU for promoting cooperation in IT & Electronics sector?
a)    Lebanon
b)    Egypt
c)    Jordan
d)    Indonesia

5.    From which ship the Long Range Surface-to-Air or BARAK 8 Missile was successfully test-fired on 30 December 2015?
a)    INS Ganga
b)    INS Gomati
c)    INS Godavari
d)    INS Kolkata

6.    Which country on 31 December 2015 severely affected due to the Storm Frank?
a)    United Kingdom
b)    Germany
c)    France
d)    Italy

7.    Which state on 30 December 2015 exempted dialysis patients from paying various medical taxes?
a)    Karnataka
b)    Maharashtra
c)    Telangana
d)    Madhya Pradesh

8.    Identify the former Bengal captain who on 30 December 2015 announced his retirement from all forms of cricket.
a)    Laxmi Ratan Shukla
b)    Anustup Majumdar
c)    Wasim Jaffer
d)    Sanjib Sanyal

9.  
 Identify the former Newcastle United goalkeeper who passed away on 29 December 2015 due to cardiac arrest.
a)    Billy Cairns
b)    Pavel Srnicek
c)    Neil Harris
d)    Jack Allen

10.    The Union Cabinet on 30 December 2015 gave its approval for signing a Memorandum of Understanding (MoU) for conservation of migratory birds of prey in Africa and Eurasia. The MoU is also known as:
a)    A bird of prey MoU
b)    Rapt MoU
c)    Raptor MoU
d)    CMS MoU

11.    Who on 30 December 2015 was appointed as the Tournament Director of Coal India Hockey India League (HIL)?
a)    RV Raghuprasad
b)    Muthukumar Balakrisnan
c)    Andy Mair
d)    Bjorn Isberg

12.    Identify the Indian-origin cancer research expert who on 31 December 2015 received a Knighthood from Queen Elizabeth II.
a)    Harpal Singh Kumar
b)    Harpreet Singh Kumar
c)    Jasmeet Singh Kumar
d)    Jaspal Singh Kumar

13.    The Union Cabinet on 30 December 2015 approved the construction of 69 bridges on the Tamu-Kyigone-Kalewa road section of the trilateral highway in
a)    Bangladesh
b)    Myanmar
c)    China
d)    Nepal

14.    Which state government on 30 December 2015 decided to hike the wages of Anganwadi workers?
a)    Telangana
b)    Andhra Pradesh
c)    Odisha
d)    Haryana

15.    Identify the founder of Debian Linux who passed away on 28 December 2015 at the age of 42.
a)    Watts Humphrey
b)    Bob Love
c)    Ian Murdock
d)    Brian Murdock

Answers

1-(a)    6-(a)    11-(d)
2-(a)    7-(b)    12-(a)
3-(b)    8-(a)    13-(b)
4-(c)    9-(b)    14-(b)
5-(d)    10-(c)    15-(c)

Is this article important for exams ? Yes21 People Agreed

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK