Jagran Josh Logo
  1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 31 October 2015

Oct 31, 2015 18:45 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like cyclone in Arabian Sea, agreement on Syria, permanent court of arbitration of Hague among others.

1.    The National Unity Day was observed across India on 31 October 2015 to commemorate the birth anniversary of which personality?
a)    Indira Gandhi
b)    Netaji Subhash Chandra Bose
c)    Bhagat Singh
d)    Sardar Vallabhai Patel

2.    BRICS nations on 30 October 2015 signed an agreement for co-investment of resources for supporting multilateral R&D Projects. The agreement is called as
a)    Moscow Declaration
b)    Agreement on the New Development Bank
c)    Delhi Declaration
d)    Fortaleza Declaration

3.    Who was nominated as a Director to the Central Board of Directors of the Reserve Bank of India on 30 October 2015?
a)    Harun R Khan
b)    Urjit R Patel
c)    R Gandhi
d)    Shaktikanta Das

4.    Who was elected as the 54th speaker of the US House of Representatives on 30 October 2015?
a)    John Boehner
b)    Nancy Pelosi
c)    Paul Ryan
d)    Sam Martini

5.    Identify the person. He was given the status of whistle-blower and international human rights defender by the European Parliament on 29 October 2015.

a)    Julian Assange
b)    Edward Snowden
c)    Chelsea Manning
d)    Jonathan Lundgren

6.    Nineteen global powers including the USA, Russia, Iran and Syria agreed for a nationwide ceasefire in Syria in a bid to end the ongoing civil war. In this context, identify the city in which the meeting of the leaders took place on 30 October 2015
a)    Vienna
b)    Washington DC
c)    London
d)    Moscow

7.    On 31 October 2015, Indian Air Force commenced its annual exercise to validate the full spectrum of its capabilities. What is the name of the exercise?
a)    Avia Indra
b)    Garuda
c)    Live wire
d)    Varuna

8.    Raif Badawi was awarded the Sakharov Prize for Freedom of Thought on 29 October 2015 by the European Parliament. To which country he belongs to?
a)    North Korea
b)    Iran
c)    Saudi Arabia
d)    China

9.    What is the name of the cyclone that occurred in the Arabian Sea in the last week of October 2015?
a)     Chapala
b)     Hudhud
c)     ASHOBAA
d)     Pam

10.    In which of the following cities, Flipkart opened its largest fulfillment centre on 30 October 2015?
a)     Bengaluru
b)     Hyderabad
c)     Chennai
d)     Vijayawada

11.    Who was appointed as the CEO & MD of fashion e-tailer Jabong on 30 October 2015?
a)    Saurabh Nandy
b)    Shiveka Singh
c)    Vinay Rathod
d)    Sanjeev Mohanty

12.    In which of the following cities the ninth ministerial-level meeting of India and USA Trade Policy Forum (TPF) took place on 29 October 2015?
a)     Mumbai
b)     New York
c)     New Delhi
d)     Washington DC
 
13.    What is the name of the scorpene class submarine that began its sea trials on 29 October 2015 in Mumbai?
a)     INS Khanderi
b)     INS Karanj
c)     INS Kalvari
d)     INS Khanderi

14.    The UN-backed Permanent Court of Arbitration on 29 October 2015 declared that it has the right to hear the litigation related to sovereignty over contentious Nine-dash line region. Against this backdrop, identify the sea to which the region belongs to
a)     South China Sea
b)     Arabian Sea
c)     Mediterranean Sea
d)     Baltic Sea

15.    What is the name of the scheme that was announced by the Indian Railways on 31 October 2015 to provide train accommodation to waitlisted passengers in alternate trains?
a)     PAHAL
b)     VIKALP
c)     SAHAJ
d)     None of them

Answers

1-(d)    6-(a)    11-(d)
2-(a)    7-(c)    12-(d)
3-(d)    8-(c)    13-(c)
4-(c)    9-(a)    14-(a)
5-(b)    10-(b)    15-(b)

Is this article important for exams ? Yes55 People Agreed

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup
Follow us on
This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK