1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 5 January 2016

Jan 5, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like record 1009 runs made by a Mumbai cricketer, RBI penalising a bank and toilets made mandatory for contesting panchayat elections in a state among others.

1.    Name the 15-year-old Mumbai cricketer who on 5 January 2016 scored a record 1009 in just 323 balls in an innings.
a)    Rajat Bhatia
b)    Pranav Dhanawade
c)    Prithvi Shaw
d)    Rahul Tewatia

2.    Name the Indian cricketer whose knock was voted as the best Test knock in last 50 years.
a)    Sachin Tendulkar's 200 against South Africa
b)    VVS Laxman's 281 against Australia
c)    Virender Sehwag's 309 against Pakistan
d)    Rahul Dravid's 180 against Australia

3.    High Court of which state on 4 January 2016 directed state government to take steps to procure 1843 decibel meters to ensure that there is no violation of noise pollution rules during festivals, public addresses, and processions?
a)    Maharashtra
b)    Uttar Pradesh
c)    Bihar
d)    Kerala

4.    The Reserve Bank of India on 4 January 2016 imposed monetary penalty of one crore rupees on which bank for violation of its instructions?
a)    HDFC Bank
b)    Punjab National Bank
c)    State Bank of Travancore
d)    Axis Bank

5.    Name the former Wigan Athletic defender who passed away in December 2015 but was recovered from the River Rhine in the western city of Krefeld on 2 January 2015.
a)    Didier Drogba
b)    Jordi Cruyff
c)    Paul Kendrick
d)    Steve Gohouri

6.    Name the state who’s State Election Commissioner (SEC) on 4 January 2016 announced that toilets are mandatory requirement for contesting panchayat elections.
a)    Jharkhand
b)    Bihar
c)    Haryana
d)    Mizoram

7.    Which state government inaugurated land bank web portal on 4 January 2016 to help investors know land-related information?
a)    Uttar Pradesh
b)    Bihar
c)    Jharkhand
d)    Andhra Pradesh

8.  
 Who was elected as Chairman of General Motors (GM) Board of Directors with immediate effect on 4 January 2016?
a)    Mary Barra
b)    Joseph J Ashton
c)    Linda R Gooden
d)    Theodore Solso

9.    Which company bagged the 10050 crore Zojila Pass tunnel road project in Jammu and Kashmir on 4 January 2016?
a)    IVRCL Infra Ltd
b)    J Kumar Infraprojects Ltd
c)    ILandFS Construction Ltd
d)    IRB Infrastructure Developers Ltd

10.    Name the 38th Chief Justice of India who died on 4 January 2016 in Mumbai.
a)    PB Gajendragadkar  
b)    Sarv Mittra Sikri
c)    Sudhi Ranjan Das
d)    Sarosh Homi Kapadia

11.    Identify the writer who on 4 January 2016 won the Costa Novel Prize 2015.
a)    Frances Hardinge
b)    Don Paterson
c)    Kate Atkinson
d)    Andrea Wulf

12.    Who on 4 January 2016 was appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of IT giant Wipro?
a)    TK Kurien
b)    Abid Ali Neemuchwala
c)    Abbas Ali Neemuchwala
d)    TS Kurien

13.    Who on 4 January 2016 was sworn in as the eighth Chief Information Commissioner (CIC) of India?
a)    Radha Krishna Mathur
b)    RK Sharma
c)    Vijai Sharma
d)    KV Chowdary

14.    Name the power transmission company that on 2 January 2016 commissioned the Transmission Project to Rajasthan Atomic Power Project (RAPP) ahead of schedule under the Tariff Based Competitive Bidding (TBCB) incentive regime.
a)    Tata Power
b)    Sterlite Grid
c)    NTPC
d)    NPCIL

15.    Scuba divers in December 2015 recorded the presence of several colonies of the fast-growing alien species Snowflake Coral off the coast of Thiruvananthpuram and Kanyakumari. What is the scientific name of the Snowflake Coral?
a)    Carijoa riisei
b)    Carpathian newt
c)    Coenophlebia archidona
d)    Verilus sordidus

Answers
1-(b)    6-(b)    11-(c)
2-(b)    7-(c)    12-(b)
3-(a)    8-(a)    13-(a)
4-(c)    9-(d)    14-(b)
5-(d)    10-(d)    15-(a)

Is this article important for exams ? Yes55 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz , Quizzes ,

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK