1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 5 March 2016

Mar 5, 2016 17:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like 47th Dadasaheb Phalke Award, Setu Bharatam project and Rule of Law for Supporting the 2030 Development Agenda among others.

1. Who was recommended for the 47th Dadasaheb Phalke Award for the year 2015 on 4 March 2016?
a)    Shashi Kapoor
b)    Manoj Kumar
c)    Lata Mangeskar
d)    Asha Bhosle

2. How many Road Over Bridges (ROB) have been identified to be built under the Setu Bharatam project launched on 4 March 2016?
a)    215
b)    210
c)    208
d)    208

3. Where was the International Conference on Rule of Law for Supporting the 2030 Development Agenda was held in March 2016?
a)    Paris
b)    Washington
c)    Melbourne
d)    New Delhi

4. The founder and ex-director of National Film Archives of India (NFAI) who died at the age of 83 on 4 March 2016 is
a)    P K Nair
b)    Raunaq Singh
c)    MN Shyamalan
d)    Malika Srinavasan

5. By what percentage, China will increase the defence budget compared to last year budget of 145 billion US dollars?
a)    8-9%
b)    7-8%
c)    9-10%
d)    6-7%

6. The researchers of which University have claimed to develop a way of finding unique markings within a tumour - its "Achilles heel" - allowing the body to target the disease?
a)    University College, London
b)    Utah University
c)    Oxford University
d)    Purdue University

7. The legislative assembly of which State in March 2016 decided to form a panel to probe student suicides over exam pressure?
a)    Maharashtra
b)    Haryana
c)    Gujarat
d)    Madhya Pradesh

8. Chapchar Kut festival which was celebrated on 4 March 2016 is a festival of which North-Eastern state?
a)    Manipur
b)    Arunachal Pradesh
c)    Mizoram
d)    Nagaland

9. Name the Hockey India national-level umpire who was promoted by International Hockey Federation as the International Outdoor Umpire in March 2016.
a)    Sardar Singh
b)    Dhanraj Pillay
c)    Mukesh Kumar
d)    Napoleon Singh

10. Name the Indian shooter who clinched the 50m pistol gold at the ISSF World Cup in Bangkok on 4 March 2016.
a)    Jitu Rai
b)    Prakash Nanjappa
c)    Ashok Kumar
d)    Abhinav Bindra

11. Which football club set a Spanish record of 35 matches unbeaten in all competitions on 3 March 2016?
a)    Real Madrid
b)    Atletico Madrid
c)    Barcelona
d)    Rayo Vallecano

12. Name the state that on 4 March 2016 decided to set up ‘Gita Gyan Sansthanam’.
a)    Haryana
b)    Punjab
c)    Gujarat
d)    Madhya Pradesh

13. Union Government has decided to digitally connect all Post Offices in rural areas by
a)    December 2016
b)    March 2017
c)    January 2018
d)    May 2019

14. Name the state whose High Court asked its government to submit details regarding steps taken to stop cheating at mass level in ongoing UP Board Examinations for High School and Intermediate.
a)    Bihar
b)    Uttar Pradesh
c)    West Bengal
d)    Delhi

15.
A two-day National Conference of Women Legislators with theme Women Legislators-Building Resurgent India was held in which city of India.
a)    Hyderabad
b)    New Delhi
c)    Chennai
d)    Bengaluru

Answers

1-(b)    6-(a)    11-(c)
2-(c)    7-(d)    12-(a)
3-(d)    8-(c)    13-(b)
4-(a)    9-(d)    14-(b)
5-(b)    10-(a)    15-(a)

Is this article important for exams ? Yes35 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK