1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 6 January 2016

Jan 6, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Polly Umrigar Trophy, acquisition of Alca-Lucent and women commandos for anti-Naxal operations among others.

1.    Name the Bank that on 6 January 2016 launched Immediate Payment Service (IMPS) across all its branches in association with the National Payments Corporation of India (NPCI).
a)    Andhra Bank
b)    Axis Bank
c)    Canara Bank
d)    Bank of Baroda

2.    Who on 5 January 2016 was conferred with Polly Umrigar Trophy for International Cricketer-of-the-Year?
a)    Shikhar Dhawan
b)    Rohit Sharma
c)    Virat Kohli
d)    Ravichandran Ashwin

3.    The Competition Commission of India on 5 January 2016 gave nod to Reliance Capital Asset Management to acquire which investment banking company’s mutual fund business in India?
a)    Morgan Stanley
b)    JPMorgan Chase
c)    Wells Fargo
d)    Goldman Sachs

4.    Which company on 5 January 2016 completed the formalities related to acquisition of Alca-Lucent in 15.6 billion euro deal?
a)    Nokia
b)    Ericsson
c)    Apple
d)    Huawei

5.    Union Government on 5 January 2016 reduced export duty on iron ore pellets to zero from
a)    2 percent
b)    5 percent
c)    7 percent
d)    10 percent

6.    For undertaking anti-Naxal operations, Central Reserve Police Force (CRPF) decided to deploy how many women commandos in left-wing extremist affected states?
a)    500
b)    1000
c)    100
d)    300

7.    Union Home Minister Rajnath Singh on 5 January 2016 approved what percentage of posts at constable level to be filled up by women in Central Armed Police Forces (CAPFs)?
a)    11
b)    30
c)    33
d)    47

8.    Name the cricket playing nation that on 5 January 2016 withdrew from the Under-19 World Cup Tournament to be held in Bangladesh.
a)    South Africa
b)    Pakistan
c)    Australia
d)    Ireland

9.    Which of the following country on 4 January 2016 rolled out new policies to reduce gun violence in the country?
a)    US
b)    Britain
c)    France
d)    Japan

10.    Who of the following was appointed as manager of Real Madrid on 5 January 2016?
a)    Zinedine Zidane
b)    Rafael Benitez
c)    Ronaldo Luís Nazário de Lima
d)    Roberto Carlos

11.    Identify the country with which India resumed the bus service on 4 January 2016 after a gap of 27 years?
a)    Bangladesh
b)    Pakistan
c)    Bhutan
d)    Nepal

12.    Who was appointed as the head of one man committee to study issues related to Gramin Dak Sevaks?
a)    Kamlesh Chandra
b)    T Q Mohammad
c)    Vijay Kelkar
d)    AK Mathur

13.    Which team on 3 January 2015 won the 26th Lal Bahadur Shastri Hockey tournament?
a)    Indian Railways
b)    ONGC
c)    IOC
d)    None of them

14.    Identify the Indian scientist. He was involved in the discovery of the element 117 that was included in the 7th row of the periodic table on 30 December 2015 by the IUPAC.
a)    Rakesh K Jain
b)    Manu Prakash
c)    Susanta Lahiri
d)    Sangeeta Bhatia

15.    Identify the element that was not in the list of four new elements added to the 7th row of the periodic table on 30 December 2015 by the IUPAC.
a)    Element 115
b)    Element 116
c)    Element 117
d)    Element 118

Answers
1-(a)    6-(d)    11-(d)
2-(c)    7-(c)    12-(a)
3-(d)    8-(c)    13-(b)
4-(a)    9-(a)    14-(c)
5-(b)    10-(a)    15-(b)

Is this article important for exams ? Yes55 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK