1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 8 April 2016

Apr 8, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like World Health Day 2016, WHO’s Global Report on Diabetes 2016, and recommendations of 14th Finance Commission among others.

1.    What was the theme of the World Health Day 2016 observed globally on 7 April 2016?
a)    Safe Blood starts with me
b)    Vector-borne diseases: small bite, big threat
c)    Food Safety
d)    Halt the rise: beat diabetes

2.    Which State in April 2016 launched Adarsh Vidyalaya project to set up modern schools in underdeveloped rural areas?
a)    Odisha
b)    Maharashtra
c)    Telangana
d)    Rajasthan

3.    In which city the 2-day National Summit on Family Planning concluded on 5 April 2016?
a)    Bengaluru
b)    New Delhi
c)    Chandigarh
d)    Mumbai

4.    As per the WHO’s Global Report on Diabetes 2016, this many million adults were living with diabetes in 2014 across the world.
a)    222 million
b)    322 million
c)    422 million
d)    522 million

5.    The Government of this State/Union Territory decided to build a permanent memorial for former President APJ Abdul Kalam.
a)    NCT of Delhi
b)    Tamil Nadu
c)    Karnataka
d)    Kerala

6.    Who won the men’s singles title at 2016 Yonex Sunrise India Open badminton championship?
a)    Kento Momota
b)    Viktor Axelsen
c)    Wan Ho Son
d)    Song Xue

7.
    Who won the women’s singles title at 2016 Yonex Sunrise India Open badminton championship?
a)    Ratchanok Intanon
b)    Xuerui Li
c)    Yeon Ju Bae
d)    Saina Nehwal

8.    Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) in the first week of April 2016 commissioned a season wise tiltable canal top solar PV plant in which of the following states?
a)    Telangana
b)    Andhra Pradesh
c)    Odisha
d)    Madhya Pradesh

9.    The foundation stone of Haryana State University of Horticultural Sciences was laid in April 2016 at which of the following cities?
a)    Gurgaon
b)    Panipat
c)    Karnal
d)    Ambala

10.    The International Day of Reflection on the Genocide in Rwanda was observed on
a)    5 April 2016
b)    6 April 2016
c)    7 April 2016
d)    4 April 2016

11.    Where were the two schemes to distribute Energy Efficient Smart Agriculture Pumps & Fans launched on 7 April 2016?
a)    Vijayawada, Andhra Pradesh
b)    Vellore, Tamil Nadu
c)    Pune, Maharastra
d)    Khurda, Odisha

12.    What is the award period of the 14th Finance Commission, the recommendation of who’s on fiscal deficit targets and additional fiscal deficit to States was approved by the Union Cabinet on 6 April 2016?
a)    2010-15
b)    2015-20
c)    2014-19
d)    2020-25

13.    Identify the cricketer with whose name The Beausejour Cricket Ground in St Lucia of West Indies was renamed on 6 April 2016.
a)    Chris Gayle
b)    Dwayne Bravo
c)    Darren Sammy
d)    Suleiman Benn

14.    The Union Cabinet on 6 April 2016 gave the approval to Exim Bank of India for expanding the framework agreement for increasing export with which country’s central bank?
a)    Iraq
b)    The US
c)    Japan
d)    Iran

15.    Identify the project for which the Union Cabinet gave its approval which provides for establishment of National Water Informatics Centre (NWIC) as an independent organization on 6 April 2016.
a)    National Hydrology Project
b)    National Hydrogen Project
c)    National Water Project
d)    None of These

Answers
1-(d)    6-(a)    11-(a)
2-(a)    7-(a)    12-(b)
3-(b)    8-(b)    13-(c)
4-(c)    9-(c)    14-(d)
5-(a)    10-(c)    15-(a)

Is this article important for exams ? Yes19 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK