1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 8 February 2016

Feb 8, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Space Launch System (SLS), Wushu Taulu Competition and Kwangmyongsong-4 satellite among others.

1.    Name the Pakistani leg-spinner who was suspended from cricket for three months by International Cricket Council (ICC) on 7 February 2016
a)    Yasir Shah
b)    Salman Butt
c)    Mohammad Asif
d)    Mohammad Amir

2.    Name the player of the match of the final and third match of three-match Women ODI series between Australia and India.
a)    Smriti Mandhana
b)    Grace Harris
c)    Mithali Raj
d)    Alex Blackwell

3.    Who on 7 February 2016 won gold for India in the women Wushu Taulu Competition of the 12th South Asian Games?
a)    Sapna Devi
b)    Sunita Devi
c)    Suman Devi
d)    Savitri DeVI

4.    Prime Minister Narendra Modi on 7 February 2016 inaugurated the Paradip Oil Refinery in Odisha. The Paradip Oil Refinery is set by which oil and gas company?
a)    Oil and Natural Gas Corporation
b)    Indian Oil Corporation
c)    Bharat Petroleum
d)    GAIL

5.    Which country launched the Kwangmyongsong-4 satellite in February 2016?
a)    South Korea
b)    North Korea
c)    Japan
d)    China

6.    Name the eminent Cartoonist from India who died on 6 February 2016 due to brain tumor in Gurgaon.
a)    RK Laxman
b)    Abu Abraham
c)    Sudhir Tailang
d)    Sattiraju Lakshmi Narayana

7.    Which Union Ministry on 6 February 2016 launched Project Sunrise to cater to the needs of 8 north eastern States?
a)    Ministry of Health & Family Welfare
b)    Ministry of Rural Development
c)    Ministry of Urban Development
d)    Ministry of Civil Aviation

8.    India and China in February 2016 held their 1st joint tactical military exercise Sino-India Cooperation 2016 in Chusul-Moldo region of which state?
a)    Sikkim
b)    Uttarakhand
c)    Jammu and Kashmir
d)    Arunachal Pradesh

9.    Identify the director who received Directors Guild of America (DGA) award for best feature film at the 68th annual DGA Awards in February 2016.
a)    David Nutter
b)    Alejandro Gonzalez
c)    Chris Addison
d)    Matthew Heineman

10.    What was the rank of Delhi in the National Air Quality Indices (NAQI) for 24 cities that was released by Central Pollution Control Board (CPCB) in the first week of February 2016?
a)    First
b)    Sixth
c)    Fifth
d)    Seventh

11.    As per NASA, its new rocket, the Space Launch System (SLS), carrying 13 CubeSats and an uncrewed Orion Spacecraft will be launched in
a)    2017
b)    2018
c)    2019
d)    2022

12.    Which organisation released the first machine harvestable chickpea variety, NBeG 47 in February 2016?
a)    ICRISAT
b)    UNESCO
c)    UNO
d)    FAO

13.    Which firm of Maharashtra was in news in February 2016 for developing OX513A mosquito strain to check the growth of Aedes mosquito that transmit Dengue, chikungunya and Zika virus?
a)    GBIT Ltd
b)    RBIT Ltd
c)    NBIT Ltd
d)    KBIT Ltd

14.    United Nations Postal Administration in February 2016 unveiled commemorative stamps to promote Free & Equal campaign. The campaign will promote which of the following issues?
a)    Elimination of Child Labour
b)    Zero Poverty
c)    LGBT Equality
d)    Refugee Rights

15.    Who was appointed as the President of the newly formed International Grown Diamond Association in February 2016?
a)    Vishal Mehta
b)    Vishal Sikka
c)    Vishal Patel
d)    Vishal Khanna

Answers

1-(a)    6-(c)    11-(b)
2-(c)    7-(a)    12-(a)
3-(a)    8-(c)    13-(a)
4-(b)    9-(b)    14-(c)
5-(b)    10-(b)    15-(a)

Is this article important for exams ? Yes14 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK