Current Affairs Quiz: 8 January 2016

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Indo-French military exercise, all-out offensive operation against Naxalites and CEO of NITI Aayog among others.

Created On: Jan 8, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Indo-French military exercise, all-out offensive operation against Naxalites and CEO of NITI Aayog among others.

1.    Name the India and France eight-day counter-terrorism and counter-insurgency joint exercise that started on 8 January 2016 in Rajasthan.
a)    Hand-in-Hand-2016
b)    Mithra Shakthi-2016
c)    Shakti-2016
d)    Green Hunt

2.    Name the all-out offensive operation of India’s paramilitary forces and the state's forces against the Naxalites that came in news on 8 January 2016.
a)    Trident
b)    Green Hunt
c)    Cactus
d)    Grand Slam

3.    What is the name of the Health care project that was decided to be implemented by the Kerala Government on 7 January 2016?
a)    Sampoorna Arogya Keralam (SAK)
b)    Sampoorna Swastha Keralam (SSK)
c)    Arogya Keralam
d)    Swastha Keralam

4.    The Union Government on 7 January 2016 approved the Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) for the year 2015-16 for which two states?
a)    Rajasthan and Himachal Pradesh
b)    Maharashtra and Haryana
c)    Punjab and Uttarakhand
d)    Bihar and Kerala

5.    Who was appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of NITI Aayog on 7 January 2016?
a)    Sindhushree Khullar
b)    Ashok Mishra
c)    Amitabh Kant
d)    Gurbir Grewal

6.    Name the ex-IAS Officer who was on 7 January 2016 appointed as Chairman of Competition Commission of India (CCI).
a)    Ashok Chawla
b)    AB Khare
c)    Vijay Kumar
d)    Devender Kumar Sikri

7.    What is the name the initiative of Union Ministry of Home Affairs and Jammu and Kashmir (J&K) Government that aims to expose youth from J&K to rest of India?
a)    Bharat Ke Rehne Walo
b)    Vibhinn Bharat
c)    Incredible India
d)    Wattan Ko Jano

8.    The Union Cabinet on 6 January 2016 approved a Memorandum of Understanding (MoU) to set border haats with which country?
a)    Pakistan
b)    Nepal
c)    Myanmar
d)    Bangladesh

9.    Who on 6 January 2016 was appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of Vedanta Limited’s metals business across India?
a)    Shikha Dhawan
b)    Justin Albanese
c)    Samir Cairae
d)    Vipul Cairae

10.    Who on 6 January 2016 was appointed the Technology Advisor to the Odisha Government?
a)    Sabeer Bhatia
b)    Sam Pitroda
c)    Ajay Bhatt
d)    Vinod Dham

11.    The Union Cabinet on 6 January 2015 gave its ex-post facto approval for signing a Memorandum of Understanding (MoU) between India and Singapore. The MoU is in which field?
a)    Information Technology
b)    Civil Aviation
c)    International Law
d)    Conservation Measures

12.    Name the state that on 6 January 2016 scrapped the management quota and all other quotas, in private schools for nursery admissions.
a)    Maharashtra
b)    Delhi
c)    Pondicherry
d)    Telangana

13.    South African Cricketer who on 6 January 2016 resigned as Test captain of South Africa is
a)    Hashim Amla
b)    AB de Villiers
c)    Graeme Smith
d)    JP Duminy

14.    California Governor Jerry Brown on 6 January 2016 declared a state of emergency in the state because of
a)    Leak of Perfluorotributylamine
b)    Leak of Dichlorodifluoromethane
c)    Leak of Hexafluoroethane
d)    Leak of Methane Gas

15.    Identify the Indian shooter who on 5 January 2016 grabbed gold medal in the women's 10 metre air rifle event at the Swedish Cup Grand Prix.
a)    Apurvi Chandela
b)    Anjali Bhagwat
c)    Heena Sidhu
d)    Gargi Narang


Answers
1-(c)    6-(d)    11-(b)
2-(b)    7-(b)    12-(b)
3-(a)    8-(d)    13-(a)
4-(c)    9-(c)    14-(d)
5-(c)    10-(b)    15-(a)

Take Weekly Tests on app for exam prep and compete with others. Download Current Affairs and GK app

एग्जाम की तैयारी के लिए ऐप पर वीकली टेस्ट लें और दूसरों के साथ प्रतिस्पर्धा करें। डाउनलोड करें करेंट अफेयर्स ऐप

AndroidIOS

Related Stories

Comment (0)

Post Comment

9 + 2 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.

    Monthly Current Affairs PDF

    • Current Affairs PDF November 2021
    • Current Affairs PDF October 2021
    • Current Affairs PDF September 2021
    • Current Affairs PDF August 2021
    • Current Affairs PDF July 2021
    • Current Affairs PDF June 2021
    View all

    Monthly Current Affairs Quiz PDF

    • Current Affairs Quiz PDF November 2021
    • Current Affairs Quiz PDF October 2021
    • Current Affairs Quiz PDF September 2021
    • Current Affairs Quiz PDF August 2021
    • Current Affairs Quiz PDF July 2021
    • Current Affairs Quiz PDF June 2021
    View all