1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes  |  

Current Affairs Quiz: 9 December 2015

Dec 9, 2015 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like interim franchises of IPL, Visa Waiver Program Improvement Act of 2015 and BWF Female Player of the Year Award among others.

1.    Pune and Rajkot on 8 December 2015 became the interim franchises in the Indian Premier League (IPL) till 2017. Name the company that owns Pune franchise.
a)    New Rising
b)    Intex Mobiles
c)    Chettinad Cement
d)    Axis Clinicals

2.    Pune and Rajkot on 8 December 2015 became the interim franchises in the Indian Premier League (IPL) till 2017. Name the company that owns Rajkot franchise.
a)    Axis Clinicals
b)    New Rising
c)    Intex Mobiles
d)    Chettinad Cement

3.    Name the country who’s lower house of Parliament on 8 December 2015 passed the Visa Waiver Program Improvement Act of 2015 to amend the its visa travel practices.
a)    United States
b)    United Kingdom
c)    India
d)    France

4.    International Day of Commemoration and Dignity of the Victims of the Crime of Genocide and of the Prevention of this Crime was observed on
a)    6 December
b)    7 December
c)    8 December
d)    9 December

5.    Which Indian Bank on 8 December 2015 announced to mobilize 5 billion US dollars from 2015 to 2020 for climate action through lending, investing and raising capital towards mitigation, adaptation and resilience?
a)    Axis Bank
b)    HDFC Bank
c)    Yes Bank
d)    IDBI Bank

6.    The Union Government and National Textile Corporation on 8 December 2015 signed Memorandum of Understanding (MoU) to set up a Technology Centre (Tool Room) at
a)    Varanasi
b)    Jaipur
c)    Madras
d)    Kanpur

7.    International Anti-Corruption Day was observed across the world on
a)    10 October
b)    18 September
c)    7 November
d)    9 December

8.    The Ministry of Skill Development and Entrepreneurship and the Department of Heavy Industry on 8 December 2015 signed a Memorandum of Understanding with a focus on
a)    Capital Goods and Automotive Sector
b)    Skill Development
c)    Heavy Industries
d)    All of the above

9.    Identify the player who on 7 December 2015 was awarded with the BWF Female Player of the Year Award.
a)    Saina Nehwal
b)    Carolina Marin
c)    Zhao Yunlei
d)    Bao Yixin

10.   Identify the Indian-American entrepreneur who will be conferred with the Uttar Pradesh Ratna Award on 4 January 2016 at the inaugural UP Pravasi Diwas in Agra.
a)    Vinod Khosla
b)    Rohinton Mistry
c)    Manu Prakash
d)    Frank Islam

11.   Name the Indian cricketer who on 9 December 2015 became the co-owner of the Pro Wrestling League team, UP Warriors.
a)    Virat Kohli
b)    MS Dhoni
c)    Harbhajan Singh
d)    Rohit Sharma

12.  
 In which city the two-day Heart of Asia conference was inaugurated on 8 December 2015 to enhance regional cooperation on security issues?
a)    Islamabad
b)    New Delhi
c)    Dhaka
d)    Colombo

13.   Who among the following on 8 December 2015 resigned as Lokayukta of Karnataka?
a)    Y Bhaskar Rao
b)    Shivaraj Patil
c)    Santosh Hegde
d)    N Venkatachala

14.    Identify the drug maker. In the first week of December 2015 it became first Indian company to receive DGCI’s approval for hepatitis C drug?
a)    GVK Bio
b)    Hetero Drugs
c)    Dr Reddy’s Laboratories
d)    Aurobindo Pharma

15.    Which state government/union territory on 3 December 2015 announced vehicle rationing scheme to curb air pollution?
a)    Chandigarh
b)    Telangana
c)    NCT of Delhi
d)    Maharashtra

Answers

1-(a)    6-(d)    11-(d)
2-(c)    7-(d)    12-(a)
3-(a)    8-(a)    13-(a)
4-(d)    9-(b)    14-(b)
5-(c)    10-(d)    15-(c)

Is this article important for exams ? Yes12 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz , Quizzes ,

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK