1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 9 March 2016

Mar 9, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like 2015 Nari Shakti Puraskar, 1000-kilometer bicycle expedition of Indian Army and a 2.3 million euro initiative against Zika virus among others.

1.    Name the state that on 8 March 2016 announced inclusion of Widow Marriage under state government’s Mukhyamantri Kanya Vivah Yojana?
a)    Bihar
b)    Madhya Pradesh
c)    West Bengal
d)    Rajasthan

2.    Combat operation, code-named 'Hillstorm 3' against GNLA (Garo National Liberation Army) militants, which was in news on 8 March 2016, is an operation of which of the following?
a)    Assam Police
b)    Indian Army
c)    Meghalaya Police
d)    Border Security Force

3.    Indian Army on 8 March 2016 launched a 1000-kilometer bicycle expedition from Pangsau Pass. Pangasu Pass connects India to which country?
a)    Myanmar
b)    Tibet
c)    China
d)    Nepal

4.    Name the state that on 8 March 2016 received Nari Shakti Puraskar for the year 2015 that was conferred by President Pranab Mukherjee in Rashtrapati Bhawan.
a)    Madhya Pradesh
b)    Maharashtra
c)    Bihar
d)    Haryana

5.    What is the theme of 1000-kilometer bicycle expedition of Indian Army that was launched on 8 March 2016 from Pangsau Pass in Assam?
a)    Cycle to Recycle
b)    Cycling to Recycle
c)    Cycling for Environment
d)    Cycling for friendship

6.    Which orgnaisation’s/institute’s Board of Governors on 8 March 2016 approved a 2.3 million euro initiative to help Latin America and the Caribbean countries to fight against Zika virus?
a)    European Central Bank
b)    European Union
c)    International Atomic Energy Agency
d)    World Bank

7.    Name the technique that will be transferred to Latin America and Caribbean countries to fight against Zika virus under 2.3 Million Euro Project.
a)    Sterile Insect Technique
b)    Bacillus thuringiensis serotype israelensis (Bti)
c)    Synthetic pyrethroids technique
d)    Organochlorine insecticides technique

8.    Name the multilateral military exercise between the Indian Army and Armies of countries from the ASEAN Plus which concluded on 8 March 2016 in Pune.
a)    Exercise FORCE 18
b)    Exercise Lamitye 2016
c)    Exercise IBSAMAR
d)    Exercise Surya Kiran

9.    Which multinational professional services firm on 8 March 2016 was appointed as the consultant of Indian Railways to discover the advertising potential in trains and stations?
a)    PricewaterhouseCoopers
b)    TransnaTional
c)    Ernst & Young
d)    ShineWing

10.    Who on 8 March 2016 was appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of CA Media Digital (India) Pvt. Ltd.?
a)    Vivek Suri
b)    Vivek Jain
c)    Mukesh Bansal
d)    Ridhima Jaiswal

11.    Which state government on 8 March 2016 launched Mukhyamantri Santwana Harish Yojana to provide free treatment to road accident victims for the first 48 hours?
a)    Telangana
b)    Maharashtra
c)    Odisha
d)    Karnataka

12.    Bureau of Indian Standards Bill, 2015 which was passed by Rajya Sabha on 8 March 2016 seeks to replace the Bureau of Indian Standards Act of
a)    1986
b)    1989
c)    1996
d)    2003

13.    Which Union Ministry on 7 March 2016 launched the online marketing portal Mahila E-haat?
a)    Ministry of Finance
b)    Ministry of Commerce & Industry
c)    Ministry of Women and Child Development
d)    Ministry of Social Justice and Empowerment
 
14.    A boat capsized near Chandipal ghat in Brahmani River of Dhenkanal district on 7 March 2016 in which at least one person was drowned. Dhenkanal is a district of which state?
a)    Odisha
b)    Madhya Pradesh
c)    Telangana
d)    Uttarakhand

15.    The Indian women’s team on 6 March 2016 defeated which country to bag gold medal at the Second Division of the World Team Table Tennis Championship?
a)    Luxemburg
b)    Brazil
c)    China
d)    Japan

Answers
1-(b)    6-(c)    11-(d)
2-(c)    7-(a)    12-(a)
3-(a)    8-(a)    13-(c)
4-(d)    9-(c)    14-(a)
5-(a)    10-(b)    15-(a)

Is this article important for exams ? Yes16 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK