1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 9 November 2015

Nov 9, 2015 18:30 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like OROP, Bihar Assembly Elections and Kala Shikhar Award among others.

1.
Which of the following West African country was declared as Ebola free by World Health Organization (WHO) on 7 November 2015?
a) Sierra Leone
b) Burkina Faso
c) Ghana
d) Liberia

2. Name the author of the book, What Happened to Netaji? that was in news in November 2015.
a) Radha Kant Bharati
b) Anuj Dhar
c) Sam Pitroda
d) Maithili Rao

3. Which of the following party emerged as the largest party in the 2015 Assembly elections of Bihar?
a) Indian National Congress
b) Rashtriya Janata Dal
c) Bharatiya Janata Party
d) Janata Dal (United)

4. Name the cyclone that struck the Yemini island of Socotra on 8 November 2015.
a) Komen
b) Megh
c) Chapala
d) Patricia
 
5. The Union Human Resource Development Minister Smriti Irani on 7 November 2015 launched which web portal to host educational resources for Students, Teachers, Parents, researchers and educators?
a) e-Shiksha
b) e-Pathshala
c) e-Gyan
d) e-Granth

6. Which festival was organised by Union Ministry of Culture to showcase cultural extravaganza through cultural performances at IGNCA, Janpath, New Delhi?
a) Rashtriya Sanskriti Mahotsav
b) Bharat Rang Mahotsav
c) Taj Mahotsav
d) Amrutvarsha Mahotsav

7. Who was appointed as Director General of Police (DGP) of Odisha on 8 November 2015?
a) Kanwar Brajesh Singh
b) Sanjeev Marik
c) YB Khurania
d) Binay Behera

8. Who on 7 November 2015 was awarded with the Aditya Vikram Birla Kala Shikhar Award for lifetime achievement?
a) R. Visweswaran
b) Pandit Shiv Kumar Sharma
c) Bhajan Sopori
d) Tarun Bhattacharya
 
9. Which country on 8 November 2015 launched Yaogan-28 remote sensing satellite?
a) India
b) Philippines
c) China
d) Japan

10. Name the joint military exercise between India and Russia which began on 7 November 2015 in Rajasthan.
a) INDRA
b) Iron Fist Exercise
c)  Varuna
d) Exercise Red Flag

11. Who among the following won the 32nd Indian Oil Surjit Hockey Tournament which concluded on 5 November 2015 in Jalandhar?
a) Army-XI
b) Punjab Police
c) CRPF
d) Indian Railways

12. Identify the actor who died on 7 November 2015 who played iconic villain Leatherface in the original Texas Chain Saw Massacre.
a) Paul A. Partain
b) Gunnar Hansen
c) Jim Siedow
d) Edwin Neal

13. Who among the following headed the Committee of Eminent Persons on Joint Entrance Exam (CEP-JEE) that submitted its report on 7 November 2015?
a) Prof Ashok Misra
b) TSR Subramanian
c) RV Easwar
d) B S Baswan

14. Two day Conference of Power, New Renewable Energy and Mines Ministers of States & UTs concluded on 7 November 2015 in which city?
a) New Delhi
b) Kochi
c) Hyderabad
d) Mumbai

15. The Union Government on 7 November 2015 issued the notification regarding implementation of One Rank One Pension in respect of
a) Paramilitary Forces personnel
b) All India Services
c) Defence Forces personnel
d) All of them

Answers
1-(a)    6-(a)    11-(d)
2-(b)    7-(a)    12-(b)
3-(b)    8-(b)    13-(a)
4-(b)    9-(c)    14-(b)
5-(b)    10-(a)    15-(c)

Is this article important for exams ? Yes49 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Quizzes , Interactive Quizzes

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK