Current Affairs Quizzes - 5 November 2015

Nov 5, 2015 21:24 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Forbes list of World’s Most Powerful People, next Chief Justice of India and Committee on Bankruptcy Law Reforms among others.

1. Identify the research project launched by PM Narendra Modi on 5 November 2015.
a) Imprint India
b) Project Techno India
c) Project Pragati
d) Mission Mode Project

2. Who of the following was ranked at number 1 position in the Forbes list of the World's Most Powerful People 2015 that was released on 4 November 2015?
a) Vladimir Putin
b) Angela Merkel
c) Barack Obama
d) Pope Francis

3. Who of the following was ranked at 73rd (last) position in the Forbes list of the World's Most Powerful People 2015 that was released on 4 November 2015?
a) Ma Huateng
b) Abu Bakr al-Baghdadi
c) Ginni Rometty
d) Margaret Chan

4. Indian Prime Minister Narendra Modi was ranked at which position in the Forbes list of the World's Most Powerful People 2015 that was released on 4 November 2015?
a) Fifth
b) Seventh
c) Ninth
d) Fourteenth

5. Which of the following country on 4 November 2015 declared state of emergency in the country citing threat to national security?
a) Maldives
b) Iraq
c) Syria
d) Myanmar

6. Who on 4 November 2015 was appointed as Flipkart’s Senior Vice-President and Head of Consumer Experience and Growth?
a) Punit Soni
b) Surojit Chatterjee
c) Megha Bansal
d) Mukesh Bansal

7. Identify the India’s former ambassador to Nepal who on 4 November 2015 passed away in New Delhi.
a) Ranjit Rae
b) N.B. Menon
c) Rakesh Sood
d) Bimal Prasad

8. Which state government on 4 November 2015 signed a MoU with Indian Railways to form a Special Purpose Vehicle (SPV)?
a) Jharkhand
b) Odisha
c) Sikkim
d) Assam

9. Who is selected to be the next Chief Justice of India (CJI) and will take over the office on 2 December 2015?
a) H.L. Dattu
b) T.S. Thakur
c) P. Sathasivam
d) Ramesh Chandra Lahoti

10. Which of the following High Court on 3 November 2015 ruled that a child born out of rape will have inheritance rights over the property of the assaulter, the biological father?
a) Bombay
b) Allahabad
c) Delhi
d) Patna

11. Which Indian Metro project won the International Organisation for Standardisation (ISO) rating for efficient energy management on 1 November 2015?
a) Mumbai Metro
b) Noida Metro
c) Delhi Metro
d) Kolkata Metro

12. Which Indian-born Sikh was sworn-in as Defence Minister of Canada on 4 November 2015?
a) Amarjeet Sohi
b) Navdeep Bains
c) Harjit Sajjan
d) Navtej Singh

13. Who was appointed as Indian High Commissioner to United Kingdom on 31 October 2015?
a) Navtej Singh Sarna
b) Harjit Sajjan
c) Navdeep Bains
d) Sudeep Sochi

14.
Who headed the Committee on Bankruptcy Law Reforms that submitted its report to the Union Government on 4 November 2015?
a) Dr T K Viswanathan
b) C Rangarajan
c) Vijay Kelkar
d) Y V Reddy

15. With which state the World Economic Forum signed a MoU to assist the state in assessing its economic competitiveness?
a) Tamil Nadu
b) Andhra Pradesh
c) Gujarat
d) Punjab

Answers
1-(a)    6-(b)    11-(c)
2-(a)    7-(d)    12-(c)
3-(d)    8-(b)    13-(a)
4-(c)    9-(b)    14-(a)
5-(a)    10-(b)    15-(b)

Is this article important for exams ? Yes39 People Agreed

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK