1. Home
  2.  |  

India Current Affairs Quiz/Questions-Answers April 2013, April 1-April 7

Apr 8, 2013 09:44 IST

First week of April saw many award functions, appointments and decisions across India. The quizzes of the week are based upon the events that occurred across the nation. To judge your knowledge about the happenings of the week, solve the quizzes.

1. Name the person, who was appointed as the secretary of the Department of Telecommunications (DoT) in India.
a) M F Farooqui
b) R Chandrashekhar
c) Kartikeya Sarabhai
d) Sonal Dabra
Answer: (a) M F Farooqui

2. FE India’s Best Banks Award-2012-13 was announced in last week of March, name the bank that won the recognition of its strong fundamentals and dynamic growth model.
a) Nainital Bank
b) J&K Bank
c) HDFC Bank
d) Andhra Bank
Answer: (b) J&K Bank

3. World Autism Awareness Day is celebrated on?
a) 1 April
b) 2 April
c) 3 April
d) 4 April
Answer: (b) 2 April

4. Olive Crown Awards 2013 were announced on 1 April 2013, which of the following statements related to the award ceremony are true in context of the award.
I. The award ceremony was held at Shangri-La Hotel, New Delhi
II. Grey Worldwide, the New York-based advertising and marketing company was awarded with Agency of the year title
III. The Olive Crown Awards celebrate the creative excellence in the area of green advertising.
IV. Kewal Kiran Clothing grabbed the Advertiser of the Year Award for Green Turn Water Saver Jeans
a) Statements I, II and III are true
b) Statements I, III and IV are true
c) Statements II, III and IV are true
d) All the four statements are true
Answer: (c) Statements II, III and IV are true

5. Name the person who was appointed as the Director of the industry body Confederation of Indian Industry (CII) for the year 2013-14.
a) Nandan Nilekani
b) Sumit Mazumder
c) S Gopalakrishnan
d) Adi Godrej
Answer: (c) S Gopalakrishnan

6. The Supreme Court of India rejected a patent plea for Cancer Drug Called Glivec. Which of the statements related to the patent issue true?
I. The patent plea was filed by Novartis, the Swiss drug maker, to patent the updated version of cancer drug called Glivec
II. The plea was dismissed by the court on the basis that there was no inventiveness or novelty in the new version of the drug.
III. The Supreme Court ruled that the application for patent on beta-crystalline salt did not meet any inventiveness or novelty standard, therefore the company’s plea for patent was dismissed.
IV. Comptroller General of Patent and Design denied the patent on the grounds that only certain changes were made to its existing drugs under sections 3(d) and 3(b) of the Indian Patent Law.
a) Statements I, II and III are true
b) Statements I, III and IV are true
c) Statements II, III and IV are true
d) All the four statements are true
Answer: (d) All the four Statements are true

7. India Post in the last week of March 2013 decided to establish third Automated Mail Processing Centre in which city by April 2013.
a) Delhi
b) Mumbai
c) Ahmadabad
d) Hyderabad
Answer: (d) Hyderabad

8.
Survey of India (SOI) filed a complaint against Google on their activity of Mapathon 2013. Which of the following statements in context of the event and SOI’s claim true?
I. The Mapathon contest was conducted by Google in February-March 2013.
II. As per the compliant from Survey of India (SOI), the activity of Mapathon 2013 violated the National Map Policy and likely jeopardizes the national security interest. The participants of the contest, being unaware of the law of the land would have violated the law.
III. Preamble of the National Map Policy, 2005 states that, the responsibility for producing, maintaining and disseminating the topographic map database of the whole country, which is the foundation of all spatial data vests with the Survey of India.
IV. Mapathon 2013 was a contest created by Google and Facebook in which it asked the Indian Citizens to map their neighbourhood and send the same to Google for being uploaded on the search engines. Rewards to the 1000 best entries were also announced by Google. The contest was conducted from 12 February to 25 March 2013.
a) Statements I, II and III are true
b) Statements I, III and IV are true
c) Statements II, III and IV are true
d) All the four statements are true
Answer: (a) Statements I, II and III are true

 

Is this article important for exams ? Yes188 People Agreed

Latest

    Read

      Commented

        Latest Videos

        Register to get FREE updates

          All Fields Mandatory
        • (Ex:9123456789)
        • Please Select Your Interest
        • Please specify

        • ajax-loader
        • A verifcation code has been sent to
          your mobile number

          Please enter the verification code below

        This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK