10 GK Questions and Answers on Parliament of India

The Parliament of India consists of three parts viz, the President, the Council of States and the House of the People. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the House of Representatives (Parliament). These questions will help the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc.
Created On: Nov 15, 2019 15:18 IST
Modified On: Nov 21, 2019 11:38 IST
GK Quiz on Indian Parliament
GK Quiz on Indian Parliament

In 1974, the Hindi names ‘Rajya Sabha’ and ‘Lok Sabha’ were adopted by the Council of States and the House of People representative.

1. What is another name of the Council of States?

A. Lok Sabha

B  Rajya Sabha

C. Parliament

D. Adhoc Committee

Ans: B

2. What is another name of the Lok Sabha?

A. Council of States

B. The Upper House

C. The House of the People

D. Parliament

Ans: C

GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance Set 1

3. The maximum strength (number of members) of the Rajya Sabha :

A. 220

B. 235

C. 238

D. 250

Ans: D

4. The President can nominate how many members in the Rajya Sabha & Lok Sabha?

A. 6, 3

B. 8, 2

C. 10, 3

D. 12, 2

Ans. D

GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance Set 2

5. Who is the ex-officio Chairman of Rajya Sabha ?

A. President of India

B. Vice President of India

C. Prime Minister of India

D. Chosen from the members of the Rajya Sabha

Ans: B

6. What is the tenure of the elected members of Rajya Sabha?

A. 2 years

B. 4 Years

C. 6 Years

D. 8 Years

Ans: C

GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance Set 3

7. Which Article is related to the Money Bill and where it can be introduced?

A. Article 110, Rajya Sabha

B. Article 110, Lok Sabha

C. Article 121, Rajya Sabha

D. Article 121, Lok Sabha

Ans: B

8. Which of the following is not an eligibility criterion to become a member of Lok Sabha?

A. Age 25 years or over

B. Mentally sound

C. Candidate should not hold office of profit.

D. Must be from Arts field.

Ans: D

GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance Set 4

9. As per Constitution of India, what is the maximum strength (number of members) of the Lok Sabha?

A. 530

B. 540

C. 550

D. 552

Ans. D

10. Who among the following is the presiding officer of the Lok Sabha?

A. President

B. Vice-President

C. Speaker of Lok Sabha

D. Prime Minister

Ans: C

500+ GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance

Comment (3)

Post Comment

8 + 5 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.
  • RakeshAug 27, 2021
    nice
    Reply
  • Hemanta Kumar KanharJul 12, 2021
    so nice
    Reply
  • DivyaMar 24, 2021
    very good
    Reply

Related Categories