Search

GK Questions and Answers on India and its States

Check GK questions and answers on India and its states. Here you will get 10 simple multiple choice questions, frequently asked in government recruitment exams like UPSC, State PCS, IBPS, SBI, SCC, Railways etc. Considering the easy nature of these questions, one should try to solve these questions in less than a minute.
Mar 5, 2019 15:44 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Questions and Answers on the India and its States
GK Questions and Answers on the India and its States

India is a union of states. There are 29 states and 7 union territories in India. Each State/UT of India has a unique demography, history, culture, dress, festivals, language, etc. Here we have covered the questions which have been frequently asked in various government jobs or Sarkari Naukri recruitment exams.

1. India is a federal union comprising twenty-nine states and how many union territories?

A. 6

B. 7

C. 8

D. 9

Ans: B

2. Which of the following is the capital of Arunachal Pradesh?

A. Itanagar

B. Dispur

C. Imphal

D. Panaji

Ans: A

3. What are the major languages spoken in Andhra Pradesh?

A. English and Telugu

B. Telugu and Urdu

C. Telugu and Kannada

D. All of the above languages

Ans: B

500+ GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance

4. What is the state flower of Haryana?

A. Lotus

B. Rhododendron

C. Golden Shower

D. Not declared

Ans: A

5. Which of the following states is not located in the North?

A. Jharkhand

B. Jammu and Kashmir

C. Himachal Pradesh

D. Haryana

Ans: A

6. In which state is the main language Khasi?

A. Mizoram

B. Nagaland

C. Meghalaya

D. Tripura

Ans: C

List of Current Chief Ministers in India

7. Which is the largest coffee producing state of India?

A. Kerala

B. Tamil Nadu

C. Karnataka

D. Arunachal Pradesh

Ans: C

8. Which state has the largest area?

A. Maharashtra

B. Madhya Pradesh

C. Uttar Pradesh

D. Rajasthan

Ans: D

9. Which state has the largest population?

A. Uttar Pradesh

B. Maharastra

C. Bihar

D. Andra Pradesh

Ans: A

10. In what state is the Elephant Falls located?

A. Mizoram

B. Orissa

C. Manipur

D. Meghalaya

Ans: D

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

Related Categories