Jagran Josh Logo

10 GK Questions on Basic Concepts of Environment and Ecology

17-FEB-2017 17:01

    Environment stands for surrounding and it has been defined as the sum total of all conditions and influences that affect the development of organism. Here, we are giving the 10 GK Questions with answers on the Basic Concepts of Environment and Ecology in the form of multiple choice questions which strengthen the knowledge of aspirants who are preparing for the examinations like UPSC, State Services, IBPS, SBI, SCC, Railways etc.

    1. Which of the following is the part of non- living components of environment include landforms, climate, water-bodies, temperature, humidity, air etc?

    A. Physical Environment

    B. Cultural Environment

    C. Biological Environment

    D. Cognitive Environment

    Ans: A

    2. Find out the salient features of environment:

    A. It is the sum of biotic and abiotic elements.

    B. It is based on the4 interactive and functional relationship between and biotic and abiotic

    C. It always tens to maintain ecological balance.

    D. All of the above

    Ans: D

    3. Which layer of the atmosphere is also called Ozonosphere?

    A. Troposphere

    B. Stratosphere

    C.  Mesosphere

    D.  Exosphere

    Ans: B

    4. Match the following:

    Earth Spheres   Characteristics

    a. Hydrosphere   1. It lies above 50 km which coincides with the thermosphere

    b. Lithosphere     2. Earth’s crust and a lower portion of the mantle

    c. Biosphere       3. Earth’s water which exists in both fresh and saline form

    d. Ionosphere     4. Zone incorporating elements of the hydrosphere, lithosphere and atmosphere.    

    Code:

          a    b    c    d

    A.   1   2    3    4

    B.   4   3    2    1

    C.   3   2    4    1

    D.   1   4    2    3    

    Ans: C

    5. What is Ecotone?

    A. It denotes a mosaic boundaries or inter-digitting zone between two more homogenous vegetation units

    B. A term was applied by Erhart to periods of soil formation.

    C. It is formed by the interactions among population of living animals and plants.

    D. None of the above/ More than the above

    Ans: A

    6. Select the correct term related to the phrase- ‘The entire complement of species of organisms, plants and animals, found within a given region’:

    A. Community

    B. Biotope

    C. Biota

    D. Biostasy

    Ans: C

    7. The cycling at various scales, of minerals and compounds through the ecosystem is:

    A.  Aboitic (Non-living) Components

    B. Biogeochemical Cycles

    C. Carbon & Oxygen Cycles

    D. Nitrogen Cycles

    Ans: B

    8. What do you understand by Food Web?

    A. It deals with the relationship between the number of primary producers and consumers of different order.

    B. It is the sequence of energy transfer from the lower levels to the upper or higher trophic levels.

    C. A community of organisms where there are several interrelated food chains

    D. None of the above/ More than the above

    Ans: C

    9. ------------------ play a vital role of releasing essential materials from the dead matter and thus maintain a continuous cycle of energy flow and of material.

    A. Saprophytes

    B. Autotrophs

    C.  Hetrotrophs

    D. None of the above/ More than the above

    Ans: A

    10. Which of following pairs is/are correct?

    A. Primary Consumers - Cow, insects and grasshoppers

    B. Secondary Consumers – Frogs and lizards

    C. Tertiary Consumers – Tiger, lion, leopard and vultures

    D. None of the above/ More than the above

    Ans: D

    In the above 10 GK Questions with answers on the Basic Concepts of Environment and Ecology will strengthen the knowledge of aspirants who are preparing for the examinations like UPSC, State Services, IBPS, SBI, SCC, Railways etc.

    Environment & Ecology: A Complete Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on