10 GK Questions on Plants and Animals Kingdoms

The evolution of plants and animals means the origin, growth, development of communities through time. The biologists are divided the living organisms into plants and animals. Here, we are giving the 10 GK Questions on Plants and Animal Kingdoms in the form of multiple choice questions which strengthen the knowledge of aspirants who are preparing for the examinations like UPSC, State Services, IBPS, SBI, SCC, Railways etc.
Created On: Oct 25, 2018 16:16 IST
Modified On: Oct 25, 2018 16:14 IST
10 GK Questions on Plants and Animals Kingdoms
10 GK Questions on Plants and Animals Kingdoms

The evolution of plants and animals means the origin, growth, development of communities through time. The biologists are divided the living organisms into plants and animals. Here, we are giving the 10 GK Questions on Plants and Animal Kingdoms in the form of multiple choice questions which strengthen the knowledge of aspirants who are preparing for the examinations like UPSC, State Services, IBPS, SBI, SCC, Railways etc.

1. Which of the following is/are the correct definition of evolution?

A. Cumulative development in the characteristics of species over time.

B. It is a process by which different kinds of living organism are believed to have developed from earlier forms during the history of the earth.

C. Processes that give rise to biodiversity at every level of biological organisation, including the levels of species, individual organisms, and molecules.

D. All of the above

Ans: D

2. What is gene pool?

A. Total genetic material contained in a population.

B. It is the stock of different genes in an interbreeding population.

C. Both A & B

D. Only A

Ans: C

3. What are the two major processes of evolution of species?

A. Migration and adoptation

B. Process of selection

C. Process of isolation

D. Both B & C

Ans: D

4. Which of the following is/are the major plant kingdoms in the world according to the ecologists and bio-geographers?

I. Australian Kingdom

II. Neo-tropical Kingdom

III. Boreal Kingdom

IV. Palaeo-tropical Kingdom

Code:

A. I & II only

B. I, II & III

C. II & IV

D. I, II, III & IV

Ans: D

GK Questions and Answers on Soil and Natural Vegetation

5. Find out the correct pair:

A. Isolation - It plays an important role in the evolution of morphologically differentiated populations of species of plants

B. Artificial Selection - Termed as reproductive isolation

C. Process of Natural Selection - Occurs through human activities

D. Dispersed of Plants - Hybridisation

Ans: A

6. Eucalyptus is the dominant species of trees in which plant kingdom?

A. Australian Kingdom

B. Neo-tropical Kingdom

C. Boreal Kingdom

D. Cape Kingdom

Ans: A

7. The species of plant kingdom belong to the category of cryptophytes that bear buds in the form of bulbs and tubers which are buried in the soils?

A. Palaeotropical Kingdom

B. Neo-tropical Kingdom

C. Boreal Kingdom

D. Cape Kingdom

Ans: D

8. The mosses, lichen and sedges are belongs to which plant kingdom?

A. Australian Kingdom

B. Antarctic Kingdom

C. Boreal Kingdom

D. Cape Kingdom

Ans: C

9. Southern Beech (Nothofagus) is the dominant plant species of which plant kingdom?

A. Australian Kingdom

B. Antarctic Kingdom

C. Boreal Kingdom

D. Neo-tropical Kingdom

Ans: B

10. Select the correct chronology of systematic study of plant development.

I. Sustainability and Vulnerability

II. Diseases

III. Maxima

IV. Plants Association

V. Distribution

VI. Dispersal

VII. Floral Characteristics

Code:

A. VII, VI, IV, III, II & I

B. VI, VII, IV, III, II & I

C. V, VIII, IV, III, II & I

D. VII, VI, IV, III, I & II

Ans: A

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

Comment ()

Post Comment

9 + 7 =
Post

Comments