GK Questions and Answers about Dr. APJ Abdul Kalam

The “Missile Man of India” and “Peoples President of India” are the nick name of former scientist and President of India Dr. APJ Abdul Kalam. We have published this GK Questions and Answers about Dr. APJ Abdul Kalam.

1. What is the full name of Dr. Abdul Kalam?
(a) Avul Jakir Jalaluddin Kalam
(b) Avul Pakir Jainulabdeen Abdul Kalam
(c) Abdul Sakir Jainulabdeen Kalam
(d) None of the above
Answer: b
Explanation: The full name of APJ Abdul Kalam was Avul Pakir Jainulabdeen Abdul Kalam.

2. When was Abdul Kalam born?
(a) 15 October 1931
(b) 2 September 1929
(c) 15 August 1923
(d) 29 February 1936

Answer: a

Explanation: Abdul Kalam was born in Dhanushkodi, Rameswaram, Tamil Nadu, India on 15 October 1931. He was born in a Muslim Family.

3. Which island is named after Abdul Kalam?
(a) Wheeler Island, Odisha
(b) Landfall Island
(c) Bhavani Island
(d) Sriharikota

Answer: a

Explanation: The Wheeler Island is located in Odisha. Currently this island is known as the Dr. Abdul Kalam Island.This is an island off the coast of Odisha, approximately 150 kilometres east of the state capital Bhubaneshwar.

4. Which of the following book is not written by the Abdul Kalam?
(a) Failure to Success: Legendry Lives
(b) You Are Born to Blossam
(c) Ignited Minds
(d) A House for Mr Biswas‎ 

Answer:d

Explanation: A House for Mr Biswas is written by the V. S. Naipaul in 1961. Rest of the books given in the options were written by the Dr. Abdul Kalam.

5. Which of the following statement is NOT correct about the Dr. Abdul Kalam.
(a) Dr. Abdul Kalam received the Bharat Ratna in 2007
(b) Dr. Abdul Kalam died on 17 July 2015 (aged 83) in Assam, India
(c) India 2020: A Vision for the New Millennium was written in 1998.
(d) Kalam had worked at the Defence Research and Development Organisation

Answer: b

Explanation: Dr. Abdul Kalam died on 27 July 2015 (aged 83) in Shillong, Meghalaya, India while delivering a lecturer at the Indian Institute of Management Shillong. Kalam saab collapsed and died from cardiac arrest.

6.  Which of the following award is not given to DR. Kalam?
(a) Padma Bhushan
(b) Padma Vibhushan
(c) Shanti wraroop Bhatnagar
(d) Bharat Ratna 

Answer:c 

Explanation: Shanti wraroop Bhatnagar award is not given to DR. Kalam Saab. While other awards were given to Abdul Kalam. Kalam received Bharat Ratna (1997), Padma Vibhushan (1990) and Padma Bhushan (1981).

7.  Dr. Abdul Kalam was the ......President of India.
(a) 9th 
(b) 10th 
(c) 11th
(d) 12th

Answer: c

Explanation: Dr. Abdul Kalam was the 11th (in person) President of India. He remained in office from 25 July 2002 to 25 July 2007.

8.  To whom Abdul Kalam defeated in the Presidential election in 2002?
(a)  K. R. Narayanan
(b)  Lakshmi Sahgal
(c)  Krishan Kant
(d) Bhairon Singh Shekhawat

Answer: b 

Explanation: Abdul Kalam defeated Lakshmi Sahgal in the Presidential election held in 2002. He had won the 2002 Presidential election with an electoral vote of 922,884 while Lakshmi Sahgal got just 107,366 votes.

General Knowledge Questions & Answers on Gandhi ji for UPSC Exam

GK Questions and Answers: Dadasaheb Phalke Award

Related Categories

Popular

View More