Next

GK Quiz on Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana (PMGKY)

Under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana, the Government of India had also announced to provide some cash benefits to the people to fight the battle against Coronavirus.

1. When the Indian Government had announced relief packages under ‘Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana’?
A. 25 March, 2020
B. 26 March, 2020
C. 27 March, 2020
D. 28 March, 2020
Ans. B
Explanation: The Union Finance & Corporate Minister Smt. Nirmala Sitharaman had announced relief packages under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana for needy and poor to help them in fighting against COVID-19 on 26 March, 2020.

2. The Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana (PMGKY) was launched by the Government of India in......
A. 2015
B. 2016
C. 2017
D. 2018
Ans. B
Explanation: Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana (PMGKY) was launched by the Government of India in 2016.

3.  How much Medical insurance cover per healthcare worker was announced under PMGKY by the Government of India?
A. Rs. 42 Lakh
B. Rs 45 Lakh
C. Rs. 50 Lakh
D. Rs.52 Lakh
Ans. C
Explanation: Medical Insurance cover of Rs 50 lakh per health worker fighting against COVID-19 to be provided by the Government of India.

4. Under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana relief package, women Jan Dhan account holders to get how many Rs per month for the next three months?
A. Rs 500
B. Rs 1000
C. Both A and B
D. Neither A nor B
Ans. A
Explanation: Under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana relief package, around 20 crore women Jan Dhan account holders to get Rs 500 per month for next three months.

5. Which of the following schemes are offered under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana 2020?
A. PM Kisan Yojana for Farmers
B. Ujjawala Yojana
C. PM Garib Kalyan Ann Yojana
D. All the above
Ans. D
Explanation: All the above-mentioned schemes with other schemes are covered under the benefits of PMGKY 2020.

6. Under PM Garib Kalyan Yojana, MNREGA wages would be increased by how much rupees?
A. Rs 10
B. Rs 15
C. Rs 20
D. Rs. 30
Ans. C
Explanation: Under PM Garib Kalyan Yojana, MNREGA wages would be increased by Rs 20 with effect from 1 April, 2020. It will provide an additional benefit of Rs 2,000 annually to a worker.

7. What benefit ration cardholders will get under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana (PMGKY) 2020 relief package?
A. 5 Kg wheat or rice
B. 1 kg preferred pulses
C. Both A and B
D. neither A nor B
Ans. C
Explanation: Under PMKGY 2020, 80 crore poor people will get 5 kg of wheat or rice and 1 kg of preferred pulses for free every month for the next three months.

8. How households, Divyang, pensioners, widows, MNREGA workers, and farmers under Jan Dhan Yojana, will get money or benefits under PMGKY 2020?
A. Cash transfer
B. Direct Debit Transfer
C. Both A and B
D. Neither A nor B
Ans. C
Explanation: Cash transfer through Direct Debit Transfer (DBT) will be provided by the government to households, women under Jan Dhan Yojana, Divyang, pensioners, widows, MNREGA workers, and farmers will get money or benefits under PMGKY 2020.

9. Under Ujjwala Scheme who will get the benefit and what type of benefits will be provided by the relief package announced by the Government of India under PMGKY?
A. Below Poverty Line families
B. LPG Cylinders will be provided
C. LPG cylinders will be provided for the next three months
D. All the above
Ans. D
Explanation: Under Ujjwala Scheme LPG cylinders will be provided for free for families that come under the below poverty line for the next three months.

10. Under PMGKY package, for the next three months, Divyangs, poor senior citizens, widows, etc. will get how many rupees benefit?
A. Rs 500
B. Rs. 1000
C. Rs. 1500
D. Rs. 2000
Ans. B
Explanation. For the next three months, Divyangs, poor senior citizens, widows, etc. will get ₹1000 under PMGKY 2020 package.

So, these are the information related to the relief packages announced by the Government of India for helping needy and poor people to fight against COVID-19 under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana in the form of questions and answers that will help in remembering.

What is PM-Kisan Samman Nidhi Yojana?

Coronavirus Helpline India: List of Official Phone Numbers

Related Categories

Also Read +
x

Live users reading now