Dr. Virendra Kumar: 10 GK Questions and Answers

Virendra Kumar Khatik is a prominent leader of BJP and belongs from Sagar, Madhya Pradesh. Currently, he is a Protem Speaker of 17th Lok Sabha. Since his childhood he is associated with Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) and became Convenor of Askhil Bharatiya Vidhyarthi Parishad (A.B.V.P.) Sagar District. Let us solve an interesting GK quiz on Virendra Kumar Khatik which will help you to know more about him.
Jun 13, 2019 12:17 IST
    Dr. Virendra Kumar: 10 GK Questions and Answers

    Virendra Kumar is elected for the 17th Lok Sabha from Tikamgarh constituency in Madhya Pradesh. He was a Minister of State in the Ministry of Women and Child Development (headed by Maneka Gandhi) and MoS in the Minority Affairs Ministry in Prime Minister Narendra Modi government. He is known for his simplicity and he still roams around in his constituency on a scooter and stay away from all kinds of security provisions usually associated with the post. GK Questions and Answers related to Virendra Kumar Khatik are as follows:

    1. Virendra Kumar Khatik belongs to which constituency?
    A. Sagar
    B. Tikamgarh
    C. Balaghat
    D. Morena
    Ans. B
    Explanation:
    Virendra Kumar is elected for the 17th Lok Sabha from Tikamgarh constituency in Madhya Pradesh.

    2. When Virendra Kumar was elected to 11th Lok Sabha?
    A. 1995
    B. 1996
    C. 1997
    D. 1998
    Ans. B
    Explanation:
    Virendra Kumar was elected to 11th Lok Sabha in 1996 from Sagar constituency in Madhya Pradesh.

    3. Dr. Virendra Kumar Khatik was born on ............
    A. 20 February, 1954
    B. 27 February, 1954
    C. 20 February, 1955
    D. 27 February, 1955
    Ans. B
    Explanation:
    Dr. Virendra Kumar Khatik was born on 27 February, 1954 in Sagar, Madhya Pradesh, India.

    4. When Virendra Kumar Khatik started his career as a Convenor of Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad (A.B.V.P.)?
    A. 1977-79
    B. 1979-82
    C. 1982-84
    D. 1987
    Ans. A
    Explanation:
    Virendra Kumar started his career as a Convenor of Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad (A.B.V.P.) from District Sagar, Madhya Pradesh in 1977-79.

    List of Lok Sabha Speakers

    5. Which of the following are the hobbies of Virendra Kumar Khatik?
    A. Hockey
    B. Kabaddi
    C. Chess
    D. All of the above
    Ans. D
    Explanation:
    His hobbies are hockey, kabaddi, chess and cricket. In fact he has won a number of prizes in 100 mts. and 200 mts. race events at school level.

    6. When Virendra Kumar Khatik joined politics?
    A. 1979
    B. 1980
    C. 1981
    D. 1982
    Ans. D
    Explanation:
    Virendra Kumar Khatik joined politics in 1982 and since then actively associated with the National, State, local movements and programmes initiated by B.J.P.

    7. Which of the following countries are visited by Virendra Kumar Khatik?
    A. Australia
    B. China
    C. Thailand
    D. All of the above
    Ans. D
    Explanation:
    Countries visited by Virendra Kumar Khatik are: Australia, China, Mangolia and Thialand.

    8. Virendra Kumar Khatik was a part of which type of social and cultural activities?
    A. Management and Functioning of Gaushala
    B. Engage youth in the constructive work for removing the barriers of caste and class
    C. Development of orphanages and deaf and dumb schools
    D. All of the above
    Ans. D
    Explanation:
    Social and cultural activities performed by Virendra Kumar Khatik are: Closely associated with the successful management and functioning of Gaushala; played an active role in Gau-Seva Sangh Sanstha, Sagar, Madhya Pradesh for the cause of cow protection; engage youth in the constructive work for removing the barriers of caste and class and making efforts for the development of orphanages and Deaf and Dumb schools and old age homes.

    9. Under which act Virendra Kumar Khatik went to Sagar and Jabalpur jails for 16 months.
    A. Prison Act 1984
    B. Prison Act 1955
    C. Maintenance of Internal Security Act (MISA)
    D. None of the above
    Ans. C
    Explanation:
    Virendra Kumar Khatik went to Sagar and Jabalpur jails for 16 months under Maintenance of Internal Security Act (MISA) in protest against imposition of Emergency in 1972.

    10. Virendra Kumar Khatik was a member of:
    A. Member of National Security Board
    B. Member of Parliamentary Forum on Children
    C. Member of Consultative Committee
    D. All of the above
    Ans. D
    Explanation:
    He was Member of committee on Welfare of Scheduled Castes and Scheduled tribes, Member of Consultative Committee, Member, Committee on the Welfare of Scheduled Castes and Scheduled Tribes, Member, Standing Committee on Petroleum and Natural Gas, Member, Consultative Committee, Ministry of Railways. Member, National Social Security Board. Member, Parliamentary Forum on Children. Deputy Whip in Lok Sabha (BJP) etc.

    So, these are some questions and answers on Dr. Virendra Kumar Khatik with explanations.

    Distribution of Lok Sabha Seats in Indian states

    What is the Expenditure limit in the Lok Sabha and Assembly Elections in 2019?

    Loading...

    Latest Stories

      Most Popular

        Register to get FREE updates

          All Fields Mandatory
        • (Ex:9123456789)
        • Please Select Your Interest
        • Please specify

        • ajax-loader
        • A verifcation code has been sent to
          your mobile number

          Please enter the verification code below

        Loading...
        Loading...